Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

RTV Emmen laat zich niet kisten

COLUMN – RTV Emmen, de stem van Zuidoost Drenthe, stond afgelopen zaterdag met een negatief beladen artikel in de Drentse editie van het DvhN. Een beetje onterecht volgens Brinkieman.  Een groepje oud-medewerkers kregen namelijk de gelegenheid hun gal te spuwen in de krant. De ex- programmamakers maakten melding van chaos die er bij de lokale omroep zou heersen maar verzuimden te zeggen dat het vooral ging om persoonlijke redenen. RTV Emmen is bezig met hervormingen en wil een strak en professioneel uitzendschema gaan hanteren. Medewerkers die vele jaren de vrijheid hadden om muziekprogramma’s te maken zoals ze het zelf leuk vonden passen nu niet meer in de nieuwe bedrijfsvoering en zijn boos naar het DvhN gestapt om hun hart te luchten. Volgens de boze vrijwilligers heeft het bestuur van RTV Emmen ook helemaal niets gedaan om hun te behouden.

Horizontaal

RTV Emmen voorzitter Joop Einhaus en hoofdredacteur Jorien Renkema vinden het jammer dat de ex-medewerkers zo reageren. Ze ontkennen dat ze niets gedaan hebben om deze oudgedienden (het gaat om 3 of 4 personen) te behouden. Renkema: “We zijn twee jaar geleden in een rijdende trein gestapt naar een meer horizontale programmering voor een breder publiek. We hebben iedereen de kans geboden om aan boord te blijven, om mee te rijden, maar daarvoor moesten ze wel hun programma’s aanpassen. Dat wilde niet iedereen. Dan moet je afscheid nemen van enkele mensen”. Volgens het RTV Emmen bestuur is hierbij niet naar leeftijd gekeken. Het toeval wil dat de medewerkers die boos naar de krant zijn gestapt allemaal de middelbare leeftijd voorbij zijn.

Hervorming

RTV Emmen wil af van diverse uiteenlopende muziek-uurtjes. Dat is niet meer van deze tijd. Het is voorbij met de zwevende uren experimentele jazz, volksmuziek, blues of techno. De omroep gaat strak programmeren en is hiermee inmiddels gestart.  Vaste programma’s op vaste uren. Volgens Einhaus geeft dat de omroep een professionele uitstraling. Vrijwillige medewerkers die zich wel kunnen vinden in de hervormingen bij hun omroep zijn enthousiast en blijven met veel plezier programma’s maken. Op dit moment zijn er ruim 100 medewerkers actief bij de lokale omroep voor de gemeente Emmen.

Subsidie

Jammer dat medewerkers die aan het verleden hangen altijd wel iets vinden om over te kankeren. Met modder gooien heet dat. Volgens de gefrustreerden zou er zelfs jarenlang onterecht subsidie geld naar de omroep gegaan zijn. RTV Emmen krijgt jaarlijks 60.000 euro om als publieke omroep programma’s te maken. Dat geld komt uit Denhaag en sluist de gemeente Emmen door. Niets onterecht. Landelijke, regionale en dus ook de lokale omroep krijgen een bijdrage van de overheid om programma’s te maken. Hoe de vormgeving er uitziet maakt niet uit. Dat wordt bepaald door de leiding van RTV Emmen en niet door de programma medewerkers.

Goed bezig

De publieke mediawet is een complexe materie. Het Commissariaat voor de Media is hierin verantwoordelijk en wie een licentie bezit, heeft recht op een rijksbijdrage. Bovendien is er ook nog het representatieve PBO (Programmabeleid Bepalend Orgaan) van de omroep. Die is goedgekeurd door het gemeentebestuur. RTV Emmen voldoet dus aan alle regels.  De oud-medewerkers zeuren veel in de krant. Hebben de klok horen luiden maar weten niet waar de klepel hangt. Tegenwoordig mag er veel meer dan 25 jaar geleden. De ICE norm (Informatie, cultuur en educatie) en toetsingstijd kunnen ingevuld worden via diverse platforms zoals radio, televisie en internet. Het bestuur van Emmen is in mijn opinie goed bezig. De omroep is bezig met transformatie van hobbyzender naar professioneel geborgde bedrijfsvoering en lokale journalistiek. Helaas moet je dan soms minder populaire maatregelen treffen om dat doel te bereiken. Wie ooit in 1990 begon met een uurtje jazz of volksmuziek heeft geen idee. Dan moet je niet blijven hangen in het verleden maar juist meehelpen aan de toekomst. Tijden veranderen. Succes daar in Emmen..  [ radiomagazine: semsland.nl ]

Brinkieman

BertJan Brinkman is redacteur bij RTV Stadskanaal en schrijft de columns op persoonlijke titel

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.