Direct naar de inhoud.

Jatrie sterke publiekstrekker

  • door:
  • op:
Veel bekijks voor de Jatrie (foto M. Wilkens / RTVS)
Veel bekijks voor de Jatrie (foto M. Wilkens / RTVS)

MUSSELKANAAL – Het vrachtschip Jatrie was tijdens MusSailkanaal een sterke publiekstrekker. Vrijwilligers hadden de afgelopen vijf weken hard gewerkt om het schip klaar te maken voor MusSailkanaal. De stuurhut, de ballast (5 ton) en een trap werd geplaatst, de buikdenning (scheepsvloer) gelegd en veel schilderwerk uitgevoerd. Afgelopen week hadden de vrijwilligers het schip eigen kracht naar Musselkanaal gevaren en afgemeerd bij Klain Klappie.

 

Bronsmotor

Bronsmotor
Bronsmotor (F: RTVS)

De eerste dag bezochten ruim 750 mensen het schip, mede aangetrokken door een af en toe draaiende Bronsmotor. Ook de fotopresentatie van de restauratie vanaf 2009 kon rekenen op veel belangstelling. Toen het Journaal vrijdag aandacht had besteed aan MusSailkanaal en ook aan het restauratieproject Jatrie riepen de vrijwilligers in koor: “Alle hens aan dek, we krijgen een publieksstorm”. In totaal hebben naar eigen schatting bijna 5000 personen het schip bekeken. Buurtbewoners van de Ceresstraat en Cereskade, die jarenlang tegen de oude roestbak hadden aangekeken, hoogbejaarde oud schippers, kinderen van schippers, allen waren zeer nieuwsgierig naar het interieur en vertelden spontaan over hun ervaringen uit het verleden. Van heinde in verre kwamen veelal oud schippers en kenners van scheepsmotoren speciaal kijken en luisteren naar de unieke negentig jaar oude Bronsmotor, die dit voorjaar na ruim twintig jaar weer tot leven was gekomen.

Jatrie

De vrijwillige machinisten Jacob, Jelle en Koos kregen nog enkele nuttige adviezen. Ook melden zich spontaan enkele (oud) machinisten en stuurmannen die t.z.t. het schip willen varen. Een museum in Borgercompagnie bood spullen aan afkomstig uit het jaren geleden gesloten scheepvaartmuseum van Gasselternijveen. Volgens Jaap Duit, voorzitter van de stichting Jatrie (www.jatrie.nl) kijken alle vrijwilligers zeer tevreden terug op dit unieke evenement en willen ze tevens hun waardering uitspreken over de inzet van alle brug- en sluiswachters van de Wedeka: een perfecte promotie van de vaarrecreatie in de Veenkoloniën en met name van Musselkanaal.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal