Direct naar de inhoud.

140 thuishulpen ontslagen in gemeente Stadskanaal

  • door:
  • op:
foto: ouderenjournaal.nl
foto: ouderenjournaal.nl

STADSKANAAL –  Vanavond demonstratie – Thuiszorgorganisatie TSN heeft gisterenochtend 140 thuishulpen met een vast contract en 18 mensen met een tijdelijk contract in de gemeente Stadskanaal ontslag aangezegd. Dit komt bovenop de 650 ontslagen thuishulpen die TSN op diverse plekken in het land al eerder aankondigde.

Volgens directeur Zion Jongstra heeft TSN geen andere keus als gevolg van het beleid van de gemeente Stadskanaal. Die schaft de vergoeding van de eenvoudige vorm van huishoudelijke thuiszorg in feite helemaal af. ,,Wij zijn verreweg de grootste aanbieder in die gemeente dus er is bijna geen werk meer voor onze mensen.”

Wethouder Johan Hamster noemt het ontzettend verdrietig dat dit gebeurt, ,,maar het is wel een direct gevolg van rijksbezuinigingen”. Volgens Hamster pakken die bezuinigingen in Stadskanaal heviger uit dan elders omdat er veel ouderen wonen. ,,Een op de tien huishoudens ontvangt huishoudelijke thuiszorg bij ons.”

Johan Hamster
Wethouder Hamster

De wethouder stelt dat Stadskanaal ervoor heeft gekozen in een keer door de zure appel heen te bijten. ,,We hebben besloten de thuishulpvergoeding in ieder geval in stand te houden voor de meest kwetsbare groepen, zoals mensen met een beperking. Andere gemeenten die de bezuiniging over langere tijd uitspreiden zullen misschien later dit jaar of volgend jaar maatregelen moeten nemen.”

Net als andere gemeenten krijgt Stadskanaal wel 2,5 miljoen euro extra van het Rijk om als zogeheten huishoudelijke hulp-toelage te gebruiken: inwoners kunnen dan zelf thuishulp inhuren en krijgen een toelage van de gemeente. Voor Stadskanaal betekent het dat thuishulp in feite 5 euro per uur kost. ,,Maar dat is voor veel inwoners van Stadskanaal nog te duur want maar weinig mensen gaan het gebruiken”, vervolgt Jongstra van TSN.

Wethouder Hamster erkent dat. ,,Maar er komen de laatste tijd wel meer mensen bij die gebruik maken van die toelage en ik roep hierbij inwoners op om zich te melden, zodat er meer ontslagen kunnen worden voorkomen.”

Volgens Jongstra levert het de gemeente Stadskanaal nauwelijks geld op als bezuiniging, omdat de meeste ontslagen mensen bijstand moeten aanvragen. Hij stelt bovendien dat staatssecretaris Martin van Rijn juist heeft gezegd dat gemeenten niet zo ingrijpend hoeven te bezuinigen. At noemt wethouder Hamster ‘’te makkelijk”. ,,Als Van Rijn vindt dat wij minder hard moeten ingrijpen had hij zelf ook minder moeten bezuinigen.”

Demonstratie

Vanavond is er een demonstratie tegen de ontslagen. Vanaf 19.00 uur organiseren TSN medewerkers, in samenwerking met het FNV en de SP een demonstratiemars. Deze start bij het kantoor van TSM thuiszorg aan de Blokwieke 4 in Stadskanaal en zal eindigen bij het gemeentehuis.

(Bron: DvhN en TSN thuiszorg)

Eén reactie op “140 thuishulpen ontslagen in gemeente Stadskanaal”

  1. tja we hebben in absolute weelde en rijkdom kunnen leven door de gasbaten. Maar als daar in eens ruim de helft van af gaat. Moet je toch wakker worden. En hoeveel landen ter wereld bieden die service? En dat mensen altijd overal voor betaald hebben? Wat dan? Het zijn van die uitspraken die te snel worden geroepen.

    Het is een luxe (geweest) dat een ander gratis langs kwam om te stofzuigen, en daarnaast slaat die hele gezondheidszorg door. Ik ben bijvoorbeeld wel eens benieuwd wat de ‘begeleidster uit Assen’ van het jongetje uit Musselkanaal verdient per uur. Ik verwacht wel heel wat meer dan het gemiddelde.

    Nee het geld is op, Den Haag bezuinigt en legt het bij de gemeente neer, die geen geld heeft en de ’thuishulp’ denkt aan de eigen portemonnee en diegene die de hulp nodig heeft die zwemt daar ergens onverwacht triest tussen. En de mensen die dertig en jonger zijn hebben straks en geen thuishulp en geen pensioen, allemaal opgegeten. Maar ook daar willen we niet over na denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-