Direct naar de inhoud.

Normandië-veteraan op bezoek in Stadskanaal

  • door:
  • op:

locomotief2278STADSKANAAL – S.T.A.R – dagen 2015: Dieselen door het Veen. Op zaterdag 19 en zondag 20 september staan de jaarlijkse S.T.A.R.- dagen in het teken van “Dieselen door het Veen”. Dit keer is de hoofdrol weggelegd voor brute dieselkracht. De stoomlocomotief staat even aan de zijlijn. Met als speciale gast een oorlogsveteraan.

Oorlogsveteraan als speciale gast
Een speciale gast tijdens ‘Dieselen door het Veen’ is diesellocomotief NS 162. Deze diesellocomotief is in 1941 gebouwd voor het Engelse War Department en werden in 1944 ook gebruikt bij de landing in Normandië. Vijf locomotieven kwamen na de oorlog in Nederland terecht en werden daar vervolgens gebruikt voor het rijden van goederentreinen op lokaalspoorwegen in dun bevolkte gebieden zoals in de provincie Groningen. De 162 wordt op beide dagen ingezet naar zowel Veendam als Musselkanaal en zal een zeer bijzondere verschijning vormen. De 162 wordt beheerd door de een stichting uit Hoorn.

Diesels
Naast locomotief 162 zullen alle diesellocomotieven van Museumspoorlijn S.T.A.R. in actie komen. Hieronder de bekende rode ‘MaK’-diesellocomotief, maar ook de ruim 72 ton zware locomotief 2278. Deze 2278 was jarenlang een bekende verschijning op de Nederlandse spoorlijnen, ook in de noordelijke provincies. De oudste dienstvaardige locomotief van de S.T.A.R., locomotor 204 zal met goederentreintjes actief zijn. De 204 zal hulp krijgen van de fris gerestaureerde locomotor 249.

Locomotor204_dieselloc162Stoom
De stoomlocomotief zal op deze dagen niet naar Veendam of Musselkanaal rijden. In plaats daarvan is de locomotief het hele weekend onder stoom op het emplacement Stadskanaal. Daar verzorgt locomotief ‘voetplaatritten’: vanaf het werkplaatsterrein rijdt de loc heen-en-weer om iedereen die dat wil voor € 1,- een onvergetelijk ritje op deze imposante stoomloc te bezorgen. Mis deze unieke kans niet.

En verder
Natuurlijk is ook de werkplaats te bezoeken, waar de revisie van diverse treinen te zien is. En zijn er rond het station ook diverse andere historische machines te bewonderen. Meer informatie is te vinden op de website: stadskanaalrail.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-