Direct naar de inhoud.

Campagne Samen tegen Eenzaamheid 2015

  • door:
  • op:

eenzaamSTADSKANAAL / VLAGTWEDDE – In de week van 24 september tot en met 3 oktober wordt landelijk de campagne Samen tegen Eenzaamheid gehouden. In de regio Zuid Groningen (Stadskanaal/Vlagtwedde) worden in die week een aantal activiteiten georganiseerd rond dit thema.
Donderdag 24 september begint de campagneweek met een wandeling/lunch. In de omgeving van Ter Apelkanaal en Musselkanaal gaan twee groepen een wandeling maken en lopen elkaar tegemoet naar de grens tussen Vlagtwedde en Stadskanaal. Van beide gemeenten loopt een wethouder mee en verrichten op de grens een starthandeling onder het motto: Wij nodigen u/je uit! Daarna gaan de deelnemers naar LINT in Musselkanaal voor een gezamenlijke lunch. De wandeling start om 11.00 uur, verzamelen bij LINT aan de W. Diemerstraat 7. Wel vooraf aanmelden, zie onder.

Semslinie Stamppotdiner
Zaterdag 26 september organiseert Youth Food Movement Groningen het Semslinie Stamppotdiner. Deze activiteit draait, net als het Semslinie project, om het herontdekken van de regio door de inwoners van Stadskanaal en omstreken, om kennismaking met lokale producenten en om verbinding. Tussen boer en burger, jong en oud,vermogend en minder vermogend, waar maar mogelijk. Naast dat het erg leuk is om kennis te maken met mensen die je nog niet kent, kan deze verbinding ook bijdragen aan de zelfredzaamheid in en van de regio. Dit diner is voor een zo divers mogelijke groep Stadskanalers. Van jong tot oud en van minima tot vermogend. Het diner zal bereid worden door een groep jongeren uit Stadskanaal en omstreken. Er kunnen maximaal 75 mensen deelnemen aan het diner.
De kosten van het diner (3 gangen met koffie of thee toe) zijn 7,50 per persoon. Aanmelden gaat via de verkoop van tickets. Deze zijn te koop via de website van YFM Groningen of via onderstaande telefoonummers of mailadres. Aanmelding kan tot en met donderdag 24 september. Het diner begint om 17.30 uur, Handelsstraat 56, (voormalig Handelshuis en Döbken Design).

Themabijeenkomst
Eenzaamheid en sociaal isolement komen voor onder alle leeftijdscategorieën en alle doelgroepen. De associatie met een gebrek aan contacten is niet altijd juist. Ook met een druk leven kun je eenzaam zijn. Rondom eenzaamheid en sociaal isolement heerst een taboe. Mensen komen er niet graag voor uit. Er is sprake van verborgen problematiek. Mensen vinden het vaak moeilijk om hulp te vragen: vraagverlegenheid. Uit ervaring en onderzoek blijkt dat dit niet alleen geldt voor de persoon zelf. Dit taboe maakt tevens dat ondersteuners en omgeving onzeker kunnen zijn: handelingsverlegenheid. In de themabijeenkomst zal Jolanda Kroes MRc, als docent en onderzoeker verbonden aan de Hanzehogeschool Groningen, met u in gesprek gaan over eenzaamheid: wat is het, wat u kunt doen als u het merkt. Zij zal dat doen middels een  inleidende presentatie, door met elkaar in gesprek te gaan en het gebruiken van oefeningen die onderdeel uitmaken van de nieuwe werkwijze: signaleren, bespreekbaar maken, de vraag verhelderen en het maken van een persoonlijk plan en acties. De bijeenkomst wordt tweemaal gehouden op dinsdag 29 september a.s. ‘s middags van 15.00 – 17.00 uur en ’s avonds van 19.00 – 21.00 uur. Locatie is LINT in Musselkanaal en de toegang is gratis.

Afsluiting
In samenwerking met het Dierenasiel Ter Marse in Stadskanaal en de Dierenweide in Ter Apel zal op zaterdag 3 oktober de afsluiting van de campagneweek plaatsvinden rond het thema dier en gezelschap. In beide locaties zal een aantrekkelijk programma worden georganiseerd:
– Ter Marse, Stelmaker in Stadskanaal, 14.00 uur: Rondleiding en een inleiding van beheerder Annemiek Jansen over  ‘Dieren kunnen de eenzaamheid vaak verdrijven’. Maximaal twee groepen van 15 (dus totaal 30).
– Dierenweide, Havenstraat, Ter Apel: 10.00 uur: ontvangst met kopje koffie bij Novo uitleg
activiteiten. Elkaar ontmoeten in het theehuis, voor de gezelligheid en actief zijn, rondleiding over het terrein door een cliënt voor volwassenen/ ouderen.

Activiteiten:
Klussen in/ bij het Theehuis: Samen Barbecue voorbereiden in theehuis; Houtwerk rondom theehuis schoonmaken
Klussen in/ bij de Boerderij: Konijnenhokken opknappen (konijnen ontsnappen steeds); Kippenhokken
witten van binnen; Stuk groen achter theehuis aanpakken:Onkruid verwijderen rondom boerderij en
theehuis; Randen van de paden afsteken
Knutsel workshop voor kinderen, gegeven door een cliënt.
Kinderen mogen helpen de dieren verzorgen, hokken uitmesten, eten/ hooi/ stro geven.
12.00 – 12.30 uur  Broodje eten in het theehuis; uitreiking Taart (oplossing rebus)
14.00 uur: Einde programma voor de kinderen
15.00 uur:  Eenvoudige barbecue
16.30 uur Einde van de dag
Aanmelding voor de Barbecue vóór vrijdag 2 oktober: telefoonnummer 0599 48 11 60 of per email: dierenweide@novo.nl

Aanmelding
Voor alle startwandeling, Semslinie Stamppotdiner, Themabijeenkomst en Dierenasiel Ter Marse dient u zich vooraf aan te melden bij:
welzijnsorganisatie Welstad (0599) 635999
welzijnsorganisatie Rzijn (0599) 582460
of via email: roob@welstad.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-