Direct naar de inhoud.

Laatste week expositie Mr. Neuteboom

Streekhistorisch_CentrumSELLINGEN – In Streekhistorisch Centrum De oude Stelmakerij in Sellingen is nog tot en met zondag 27 september de expositie ‘Meester Neuteboom, schrijver van Westerwolde’ te zien. Deze onderwijzer stond aan het eind van de 19e eeuw in Sellingen voor de klas en werd bekend met zijn verhalen en gedichten in de Westerwoldse taal. Ook het routeboekje langs plekken uit zijn verhalen dat werd uitgegeven ter gelegenheid van zijn 150e geboortedag is hier verkrijgbaar.

Jan Hendrik Neuteboom (1865-1929) werd geboren in Vlagtwedde. Neuteboom was van 1884-1896 onderwijzer in Sellingen. Pas na zijn vertrek naar Den Haag begon hij gedichten en verhalen te schrijven in het Westerwoldse dialect. De tentoonstelling laat de bezoeker nader kennismaken met het leven en werk van deze belangwekkende, maar nog vrijwel onbekende schrijver. Inmiddels is de tentoonstelling bezocht door bijna 1000 bezoekers, wat voor de Stelmakerij zeker een succes genoemd mag worden.

Vanaf 2 oktober wordt Meester Neuteboom opgevolgd door de tentoonstelling ‘Onder Vuur, 350 jaar slag bij Jipsinghuizen’, die deel uitmaakt van het grote geheel aan activiteiten in het kader van de herdenking van de Eerste Munsterse oorlog op verschillende locaties in Westerwolde.

SHC de oude Stelmakerij is gevestigd aan de Dorpsstraat 32, 9551 AE in Sellingen, geopend van woensdag tot en met zaterdag van 10.00-16.00 uur en op zondag van 13.00-16.00 uur. De entree is gratis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-