Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Lezing en excursie over natuurherstel De Hunze

Torenveen natuurgebied Drenthe

Torenveen. Foto: Karazmin.plazilla.com

AA EN HUNZE – Op nog geen 10 km van Stadskanaal tussen Gasselternijveen en Gieterveen ligt het natuurgebied Torenveen. Een gebied van ongeveer 180 ha langs De Hunze met een afwisselend landschap van open akkers en weidegebieden waar in de zomer runderen en paarden grazen. Ook vindt u er enkele bospercelen. Het Torenveen is onderdeel van het project natuurherstel van de beek De Hunze, waarmee in 1995 is begonnen.

Galetzka

Intussen zijn grote delen van De Hunze veranderd in een meanderende beek in een natuurrijk landschap met positieve effecten voor flora en fauna. Het gebied Torenveen is gerealiseerd in 2012 en intussen hebben bijvoorbeeld bevers het gebied ontdekt; ook zijn er vispassages gemaakt. We hebben Emiel Galetzka, planologisch beleidsmedewerker bij het waterschap Hunze en Aa’s bereid gevonden om een toelichting op dit interessante natuurproject te geven en een excursie te verzorgen in het Torenveen.

Lezing
Op dinsdag, 13 oktober geeft hij een toelichting op het herstel van De Hunze, zoals de combinatie van een beter waterbeheer en natuurbeheer. Met welke bedoelingen is dit project opgezet en wat zijn daarvan intussen de resultaten en effecten. Op welke manier is de natuur daarvan beter geworden. De lezing is in De Nieuwe Gaarde aan de Dwarsweg 2, 9502 WP te Stadskanaal en begint om 19.30 uur. Voor IVN-leden gratis, niet-leden betalen € 2,00.

Excursie
Vervolgens verzorgt Emiel Galetzka een excursie in het Torenveen op zaterdag 17 oktober. Start om 13.00 uur vanaf de toegang bij het fietspad aan de Herenweg Zuid te Gieterveen (voor carpoolers: vertrek vanaf De Nieuwe Gaarde om 12.30 uur). Voor de locatie: zie bijgevoegd kaartje. Na het bord Gieterveen is het de eerste weg links (Herenweg-Zuid), en aan het eind van de weg links.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.