Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Reuring in Vledderveen door internet

omgevingskaart (f: Google)

omgevingskaart (f: Google)

COLUMN – Het dorpje Vledderveen in Groningen wordt de laatste dagen landelijk op de kaart gezet dankzij een paar knappe bollen die iets hebben bedacht met snel internet via het openbaar verlichtingsnetwerk. Helaas is een eerder experiment hiermee in Engeland en Australië reeds afgeschoten. Teveel storing. Terwijl radioamateurs zich nu vooral druk maken over deze storende eigenschappen van internet via het elektriciteitsnet wil Brinkieman ook nog even iets anders onder de aandacht brengen. De initiatiefnemers (Enexis en de gemeente Stadskanaal) willen snel internet mogelijk maken in het buitengebied door het openbare verlichtingsnet in Vledderveen geschikt te maken voor snel dataverkeer. Uiteraard hebben wij even ter plaatse gekeken hoe het signaal dan de huizen binnengebracht moet worden. Niet dus.. Volgens een woordvoerder gaat dat gebeuren via een hotspot in de lantaarnpaal. Tja..

Snelheid
Brinkieman zag dat de meeste huizen 100 tot 200 meter van de lantaarnpalen af liggen. Het concept is leuk bedacht maar gaat dus nooit goed werken tenzij de gemeente nog eens flink in de buidel tast en alle lantaarnpalen gaat voorzien van schotels en de huizen van speciale richtantennes. Doe je dat niet is het al gauw gebeurd met het idee van snel internet. Tenzij je met je laptoppie onder de lichtmast gaat zitten. De pilot belooft immers 60 Mbit/s ? Met een beetje geluk haal je anders 6 Mbit en ben je weer net zo langzaam als internet via de telefoonkabel wat vanuit richting Musselkanaal het langgerekte dorpje in gaat. Niet veel opgeschoten maar wel bijna 40.000 euro lichter, want zoveel kost het proefje..

Ruisbult
smeterBovendien zal waarschijnlijk Vledderveen de geschiedenis ingaan als het dorp waar straks geen radio via de ether ontvangen kan worden. Proeven in Engeland (in opdracht van de BBC) hebben aangetoond dat powerline internet (PLC) zowel analoge FM als digitale (DAB+) radio stoort. Ja, zelfs helemaal plat legt. Dat de zendamateurs aan de bel trekken is dus niet zo verwonderlijk want hun geliefde kortegolf (HF) ligt nog veel lager dan de frequenties waarop DAB+ en FM zenders werken. Op de kortegolf en middengolf zal ontvangst zelfs helemaal vakkundig om zeep worden geholpen dankzij powerline techniek. Radio ontvangst wordt hier een grote ruisbult. Hoe het komt dat powerline zo stoort? De elektriciteitsbedrading waarover data verzonden zal worden veranderd in een hele lange antenne waarbij de toegepaste techniek als stoorzender werkt.

De VERON (Vereniging Experimenteel Radio Onderzoek Nederland) heeft inmiddels aan de noodbel getrokken. De vereniging heeft Agentschap Telecom in Groningen verzocht om over de proef in Vledderveen te waken. Ook de hulpverleningsdiensten zoals de politie en brandweer staan op scherp. Zij willen dat hun communicatie gewaarborgd blijft. Tenslotte heeft Stichting Dutch Kingdom Amateur Radio Society aan de bel getrokken over de plannen in Vledderveen. De stichting wijst op de vele risico’s van de plannen. Radioamateurs van de afdeling VERON Kanaalstreek (PI4KST) hopen dat de proef niet doorgaat. Brinkieman hoopt het stiekem eigenlijk ook want er zijn vast wel elegantere manieren om een mooi dorp als Vledderveen van snel internet te voorzien. Nieuwe technieken leggen in no-time tegenwoordig glasvezel door het bestaande rioolwerk heen. Als ik de gemeente was zou ik me daar eens in verdiepen. En anders een wake-up call voor Ziggo? De plaats Stadskanaal ligt maar enkele kilometers verderop. Kom op zeg..

 
Brinkieman

BertJan Brinkman is redacteur bij RTV Stadskanaal en schrijft de columns op persoonlijke titel

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

4 Reacties op “Reuring in Vledderveen door internet

  1. Is Li-Fi niet iets? Wifi met LED’s?

  2. Ik zou zeggen, als er voor m’n boerderij een wifi in de lantaarnpaal komt, gaat de trekker er voor. Punt.

  3. Toch moet er iets gebeuren, Kopstukken bij Mussrl moet het doen 5.4 mb. Dat is toch niet van deze tijd, kpn zegt dat het niet sneller kan, maar het is natuurlijk allemaal een kwestie van geld

  4. Zonde om die € 37.500,- voor een proef te besteden, voor dat bedrag heeft heel Vledderveen binnen 2 maanden gewoon breedband. Vraag SKV in Veendam.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.