Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Internationale WOII-tentoonstelling komt naar Stadskanaal

Routes of LiberationSTADSKANAAL – De reizende WOII-tentoonstelling ‘Routes of Liberation: European Legacies of the Second World War’ is in oktober te zien in de gemeente Stadskanaal als eerste plaats in Noord-Nederland. De Liberation Route Europe (www.liberationroute.nl) is de route die de geallieerden door Europa aflegden om een eind te maken aan de nationaalsocialistische overheersing. Het ongeveer 3.000 kilometer lange traject begint in Zuid-Engeland en voert via Normandië onder meer door België en Nederland richting Berlijn. Ook Polen is bij de Liberation Route Europe aangesloten.

De expositie is gemaakt op initiatief van de Stichting Liberation Route Europe (SLRE) en reist sinds februari vorig jaar door Europa. Destijds waren het premier Mark Rutte en Europees Parlement-voorzitter Martin Schulz die in Brussel de officiële aftrap verrichtten. De expositie is tot stand gekomen dankzij een samenwerking van organisaties uit zes Europese landen. Aan de hand van zogeheten ‘multiperspective storytelling’ laten zij zien hoe ze de bezettingsjaren in de vorige eeuw hebben ervaren en hoe zij vandaag de dag omgaan met vrijheid. De tentoonstelling heeft inmiddels meer dan 150.000 bezoekers getrokken en is te zien geweest in onder meer Rotterdam, Berlijn en Warschau.

Een extra reden om deze tentoonstelling naar Stadskanaal te halen is generaal Maczek. De Poolse generaal heeft een belangrijke rol gespeeld bij de bevrijding van de gemeente Stadskanaal en is onderdeel van de tentoonstelling. Hij was commandant van de 1ste Poolse Pantserdivisie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maczeks divisie landde op 1 augustus 1944 in Normandië en was  betrokken bij de bevrijding van Frankrijk, België en Nederland. In Stadskanaal staat het Maczek-monument op het naar hem genoemde Generaal Maczekplein als eerbetoon aan zijn rol bij de bevrijding van Stadskanaal op 12 april 1945.

De officiële opening van de expositie is op vrijdag 2 oktober vanaf 10.30 uur in het gemeentehuis. Sprekers zijn wethouder Goziena Brongers en Jory Brentjes van het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 Groesbeek. Hij is als historicus ook werkzaam bij de SLRE. Het gezelschap wandelt naar de bibliotheek waar de opening wordt verricht.

De tentoonstelling is t/m 30 oktober gratis te bezoeken in de bibliotheek in Stadskanaal.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.