Site pictogram RTV1

Maand van de Geschiedenislezing in Streekhistorisch Centrum

SONY DSC

STADSKANAAL – Op zondag 25 oktober houdt Manuel Claasen in het Streekhistorisch Centrum te Stadskanaal een causerie over Multatuli (Eduard Douwes Dekker, 1820-1887). Multatuli geldt algemeen als een van onze grootste schrijvers, zo niet de grootste. Dat zijn leven zich voortdurend “tussen droom en daad” afspeelde, maakt zijn bespreking in deze maand met recht actueel, temeer daar hij een belangrijke factor vormt in onze (anti-)koloniale geschiedenis
Zijn werk kent een enorme variatie in genres en onderwerpen. Velen kennen alleen zijn Max Havelaar, die helaas door sommigen louter negatief herinnerd wordt als het moeilijke boek waar ze zich op de middelbare school doorheen moesten worstelen. Jammer, want het is ook nu nog een ten volle genietbaar werk, als men de juiste introductie krijgt. Manuel Claasen hoopt die te geven en te laten zien hoe geëngageerd, beeldend en hier en daar ook uiterst humoristisch het werk is.
Van zijn andere werk zullen tijdens de lezing vooral de Ideen aan bod komen, met daarin de “autobiografische” roman Woutertje Pieterse. Als persoon leeft Multatuli voort als een uiterst gecompliceerde persoonlijkheid, die ook vandaag de dag nog felle voor- en tegenstanders kent.

Manuel Claasen (Oostzaan 1939) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde, (kunst-) geschiedenis en taalwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Van 1994 tot 1999 volgde hij de opleiding tekenen, schilderen en grafiek aan de Gerrit Rietveld Kunstacademie in Amsterdam. Gedurende een aantal jaren leidde hij in Amsterdam de toneelgroep “De Collectie”. Hij was tot 1998 docent Nederlands aan het HAVO en VWO. Hij woont en werkt in Gasselte. Naast zijn werk als beeldend kunstenaar houdt hij zich bezig met schrijven, musiceren (diverse blokfluiten) en het van tijd tot tijd houden van lezingen en/of voordrachten.

Voor meer informatie en reserveren: tel. 0599-612649 (tijdens kantooruren) of info@streekhistorischcentrum.nl.

Bij de foto: Manuel Claasen tijdens een eerdere voordracht in het SHC. Foto: Roland Beyer

Mobiele versie afsluiten