Direct naar de inhoud.

Sterk maken voor Veenkoloniale gemeente

  • door:
  • op:

Burgemeester Galama bij de lokale radio RTVSTADSKANAAL – Nog dit jaar wordt duidelijk of Stadskanaal, Veendam en Pekela fuseren. De drie gemeenteraden worden dan gevraagd in te stemmen met een intentieverklaring. Hierin staat dat de drie Veenkoloniale gemeenten op weg gaan naar een herindeling. ” Wanneer de nieuwe gemeente een feit moet zijn, kan ik nog niet zeggen”, vertelt burgemeester Baukje Galama van Stadskanaal vandaag in het DvhN. “Maar met die uitspraak van de gemeenteraden kunnen we verder”.

Burgemeester Galama en haar gemeenteraad hadden liever een nog grotere nieuwe gemeente in Oost-Groningen gezien. Daartoe zaten ze lange tijd ook om de tafel met de bestuurders van Vlagtwedde en Bellingwedde. Die gemeenten gaan echter, met instemming van de provincie, samen verder en vormen straks een nieuwe gemeente Westerwolde. Die zal op 1 januari 2018 een feit zijn.

Stadskanaal, Veendam en Pekela bleven daardoor over. De burgemeesters en wethouders van de drie gemeentes voerden de afgelopen periode intensief overleg en hebben nu een zogenoemde strategische agenda gemaakt. Daarin staat onder meer wat de gevolgen van een fusie zijn en welke kansen deze kan bieden. “De gevolgen staan er in grote lijnen in maar als de gemeenteraden instemmen, kunnen we daarna de zaak verder uitwerken”, stelt Galama. Zij denkt dat een fusie tot veel goeds leidt. “Er ontstaat op deze manier een krachtige Veenkoloniale gemeente met ongeveer 73.000 inwoners met veel bestuurskracht.

  • Luister hier naar een eerder uitgezonden interview.

[ Lees meer via DvhN ]



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal