Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Opzienbarende ontdekking in de Veenkoloniën

BuddhaTWEEDE EXLOERMOND – Tijdens verschillende verkenningen en boringen door het bedrijf Boerstra Engineering op het land van Tweede Exloërmond, stuitte men met name op artefacten die afkomstig zijn uit het aangevoerde ‘stratendrek’ uit het begin van de 20e eeuw. Hiertussen bevonden zich al scherven van een Buddha die je in deze omgeving niet meteen verwacht.
Bij recente boringen in het water, waar aanvankelijk de prachtige kleuringen van de verschillende bodemlagen door veenoxidatie het grootste fenomeen waren, woelde men in de diepere lagen een voorwerp op met een wellicht veel oudere oorsprong. De exacte datering is nog niet vastgesteld, maar men vermoedt dat het om een religieus voorwerp gaat uit het begin van onze jaartelling.

In opdracht van de stichting 250/400, die een aantal activiteiten organiseert in het kader van het 250 jarig bestaan van het Stadskanaal en de 400 jaar bestaande Semslinie, doet Boerstra Engineering onderzoek in het landschap van de Veenkoloniën.

Verder kijken dan het probleem is een van de peilers van de onderneming Boerstra Engineering. Op plekken waar adhesieve krachten en lange tradities de vrije hand hebben, zoekt men naar geschiedenis op de locatie, naar de kaart van het landschap en het beleefbaar maken van de dynamiek. Met het oog op een brede horizon worden verschillende middelen ingezet voor (in)zicht en voorstellingsvermogen.

Op zaterdag 31 oktober van 13.00-17.00 uur is de locatie voor het laatst te bezoeken en worden de resultaten getoond.
Het project vindt plaats van 31 augustus t/m 1 november 2015

De projectlocatie is te vinden nabij:
Zuiderdiep 231
9571 BM Tweede Exloërmond
52°54’54.7″N 6°57’12.7″E

Boren

Geplaatst door

Programmamaker/hoofdredacteur. Maakt deel uit van het managementteam (MT) streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.