Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Presentatie scheepswerven in het Streekhistorisch Centrum

Schip aan de kade bij Scheepswerf Mulder. Collectie Streekhistorisch Centrum

Schip aan de kade bij Scheepswerf Mulder. Collectie Streekhistorisch Centrum

STADSKANAAL – Op zondag 8 november geven Bert Roossien en Willem Mulder een presentatie over de scheepsbouwers aan het Stadskanaal in de afgelopen eeuwen. Historicus Roossien vertelt over en vertoont beelden van de scheepswerven waarvan er zo’n 100 jaar geleden nog 13 langs het Stadskanaal te vinden waren. Willem Mulder, nazaat van de bekende scheepswerf Mulder, zal nader ingaan op het reilen en zeilen van de werf van zijn voorvaderen.

In de negentiende eeuw was het Stadskanaal één van de belangrijkste vaarwegen in Noord-Nederland. De infrastructuur over water was ideaal voor het vervoeren van de turf uit de venen en de landbouwproducten die voor de turf in de plaats kwamen. In 1912 werden jaarlijks nog meer dan 10.000 vrachtschepen geschut. En waar veel gevaren wordt, worden ook schepen gerepareerd en gebouwd.

Van de hand van Willem Mulder verscheen dit voorjaar de tweede, herziene druk van het boek Schepen, Schippers en Scheepsbouwers in Stadskanaal. Uit de hellingboeken, oude kranten en een aantal bewaard gebleven brieven haalde de schrijver een schat van inlichtingen, die niet alléén het bouwen van schepen betreffen, maar ook de onderlinge relaties tussen de scheepsbouwer en de kapitein-eigenaars, tussen de ‘baas’ en zijn personeel en tussen de leden van de familie Mulder. Het leverde een dik boek vol wetenswaardigheden op en bovendien de lijsten van alle schepen gebouwd op de Mulder-werven te Stadskanaal en Martenshoek tussen 1852 en 1963, die de auteur heeft kunnen achterhalen (totaal zo’n 300), alsmede de lijst van de nu nog in de vaart zijnde schepen. Het boek is voor € 29,95 te koop in het SHC.

In 2015 wordt herdacht dat het 250 jaar geleden is dat het stadsbestuur van Groningen besloot tot de aanleg van het Stadskanaal. Daarom staan veel van de zondagmiddagactiviteiten dit jaar in het teken van dit jubileum. Kijk voor alle activiteiten op www.streekhistorischcentrum.nl

De voorstelling op 8 november begint om 14.30 uur, de entree bedraagt € 3,00 en is gratis toegankelijk voor donateurs van het SHC. Reserveren kan via 0599-612649 (tijdens kantooruren) of per mail: info@streekhistorischcentrum.nl

Streekhistorisch Centrum, Ceresstraat 2 (naast de watertoren) te Stadskanaal.

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.