Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

ReumActief genomineerd voor de Provinciale Vrijwilligersprijs Groningen 2015

ReumActief1STADSKANAAL – ReumActief is genomineerd voor de Provinciale Vrijwilligersprijs Groningen 2015. Hiermee zit ReumActief bij de laatste 6 vrijwilligersorganisaties uit 97 aanmeldingen. Stemmen? Via de link onderaan dit bericht kunt u deze uitbrengen.

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen. Aandoeningen aan zowel spieren als gewrichten, maar ook aan weefsels en organen. De impact van de ziekte is vaak enorm. Ruim 2 miljoen mensen lijden aan een vorm van reuma, en leven dagelijks met veel pijn, stijfheid en beperkingen. Omdat reuma vaak alleen geassocieerd werd met enkel ouderen, heeft ReumActief ruim drie jaar geleden besloten een poging te wagen het ‘stoffige imago’ van reuma af te krijgen en ook jongeren en/of 30 plussers te bereiken. En met succes! ReumActief kent een goede mix van jong volwassenen en ouderen.

In drie jaar tijd zijn ze gegroeid naar ruim 160 leden. Hiervan nemen ruim 90 mensen actief deel aan de hydrotherapie in Stadskanaal en hebben ze een groep Nordic Walking/sportief wandelen en een groep die deelneemt aan reuma fitness in combinatie met oefenen in de warmte cabines en bewegen op muziek.

Bewegen is een zeer belangrijk onderdeel van ReumActief. Veel reumapatiënten kwamen in de problemen met het aantal behandelingen fysiotherapie omdat reuma niet meer op de lijst met chronische aandoeningen staat. ReumActief biedt begeleide beweegactiviteiten waarvan sommigen zoals de hydrotherapie onder begeleiding van professionele fysiotherapeuten. Zorgverzekeraars vergoeden de deelnemers, afhankelijk van hun zorgverzekeraar en type pakket, een deel van de kosten.

Naast het bewegen is de belangenbehartiging steeds belangrijker geworden. Velen binnen de doelgroep kwamen in de problemen omdat gemeenten de huishoudelijke hulp schrapten. Daarom heeft ReumActief velen ondersteund met het maken van bezwaarschriften of het aanvragen van een nieuwe indicatie. Ook wordt geprobeerd de mensen te woord te staan en te voorzien van nuttige informatie en voorlichting op dit gebied en het gebied van de WMO en zorgverzekeringen.

Afgelopen jaar werd voor het eerst een voorlichting geven op een Middelbare school. ReumActief: “Niets is leuker dan jongeren te informeren over alles wat met reuma te maken heeft. Dan merk je ook welke vooroordelen er bestaan over de ziekte en dat jongeren vaak niet weten wat het betekent om als kind of jongere te moeten leven met een ernstige beperking, al dan niet zichtbaar. Want niet elke vorm van reuma is zichtbaar. Daardoor ontstaat er vaak veel onbegrip en onwetendheid. Deze voorlichting willen we gaan uitbreiden naar meer scholen, maar ook naar gemeentes en anders geïnteresseerden toe. Want door een beter inzicht te krijgen in de ziekte/aandoening, krijg je ook meer begrip voor elkaar en zijn mensen sneller bereid de ander te helpen of ondersteunen. Tevens zal het pestgedrag onder kinderen en jongeren terugdringen”.

Indien u vindt dat ReumActief de Provinciale Vrijwilligersprijs Groningen 2015 verdient, waarvan de hoofdprijs € 3000 is, geef dan uw stem door op onderstaande link te klikken en geef het door. Met uw stem vergroot u de kans op winst en kan er nog veel meer gedaan worden op het gebied van voorlichting, ondersteuning en om nog meer mensen in beweging te krijgen.

Breng uw stem uit

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.