Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Koploperbedrijven presenteren zich in Stadskanaal

KoploperProjectSTADSKANAAL – Op 1 december aanstaande vindt in theater Geert Teis in Stadskanaal het Koplopersymposium voor de provincie Groningen plaats.
Tijdens dit symposium presenteren de Koplopers die hebben deelgenomen aan het koploperproject Groningen hun behaalde resultaten. De koplopers hebben zich een jaar lang samen ingezet voor duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Een eerst Koploper-groep van 11 bedrijven is begin 2015 gevormd met deelnemers uit de gemeenten ten oosten van de stad Groningen: Bellingwedde, Vlagtwedde, Stadskanaal, Oldambt, Veendam, Pekela, Menterwolde. Als 12e deelnemer doet de werkorganisatie voor de gemeenten Pekela en Veendam, De Kompanjie, mee.

Het koploperproject
De koploperprojecten zijn onder regie van Jaap de Vries van DZyzzion duurzame zaken gestart in Drachten, Friesland.   Het resultaat van deze projecten is dat het project inmiddels is uitgegroeid tot een heel netwerk van zo’n 200 duurzame bedrijven en organisaties (gemeenten, zorgorganisaties, onderwijs) die gezamenlijk stappen zetten richting duurzaamheid en versterking van de regionale economie.
Ook buiten Friesland slaat het concept aan en zijn Koploper-projecten gestart, zoals begin 2015 dus een eerste koplopergroep in Oost Groningen. Het koploperproject Oost Groningen is mede mogelijk gemaakt door de provincie Groningen, Stichting Ondernemers Begeleiding en de gemeenten Veendam, Menterwolde, Oldambt, Vlagtwedde, Bellingwedde, Stadskanaal en Pekela.

Hoe het koploperproject werkt
Deelnemende bedrijven worden middels de DuOn-Scan (ISO 26000) en de Milieubarometer grondig doorgelicht (nulmeting) op duurzaamheid. Hiertoe worden interviews afgenomen en de resultaten worden één op één doorgesproken. Nieuwe kansen en verbetermogelijkheden worden in kaart gebracht en men gaat concreet aan de slag met verbeteracties. Er worden ervaringen met andere koplopers uitgewisseld en ook andere ondernemers worden gestimuleerd om werk te maken van duurzaam ondernemen. Daarnaast zijn er bijeenkomsten, waarin de resultaten en te zetten stappen met de deelnemers onderling worden uitgewisseld.

Het project rondt af met een Koplopersymposium waarop de deelnemers zich als duurzaam bedrijf kunnen profileren en tegelijkertijd andere bedrijven enthousiast kunnen maken om ook deel te nemen. Het project duurt ongeveer een jaar. Het symposium vindt dus op 1 december aanstaande plaats in theater Geert Teis in Stadskanaal. Inloop: 13:00 uur, einde 17:30uur.

Geplaatst door

Programmamaker/hoofdredacteur. Maakt deel uit van het managementteam (MT) streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.