Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Grote verschillen gemeentelijke tegemoetkomingen gehandicapten

thuiszorg bij chronisch ziek zijn (archieffoto)

thuiszorg bij chronisch ziek zijn (archieffoto)

STADSKANAAL – De gemeentelijke tegemoetkomingen voor chronisch zieken en gehandicapten verschillen sterk per gemeente. Dat blijkt uit onderzoek van het Zorgverzekering Informatie Centrum (Z.I.C.) onder alle 393 gemeenten. De verschillen in de bijdragen van gemeenten kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar. Zo betalen chronisch zieken en gehandicapten in de gemeente Stadskanaal op jaarbasis meer voor dezelfde collectieve polis dan chronisch zieken en gehandicapten in andere Groninger gemeenten.

Grote verschillen per gemeente

Sinds 1 januari 2015 compenseren gemeenten voor het afschaffen van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) en de regeling Compensatie eigen risico (Cer). Na het afschaffen van deze regelingen hebben gemeenten beleidsvrijheid gekregen om chronisch zieken en gehandicapten tegemoet te komen. Het gevolg hiervan is echter dat tussen gemeenten grote verschillen zijn ontstaan in het gemeentelijk minimabeleid.

Gemeentelijke bijdrage

Het merendeel van de gemeenten heeft ervoor gekozen de financiële compensatie voor het wegvallen van de Wtcg en Cer te verwerken in een collectieve zorgverzekering voor minima. Ter ondersteuning betaalt een aantal gemeenten mee aan de zorgpremie voor deze zorgverzekering. Naast deze premiebijdrage bieden sommige gemeenten chronisch zieken en gehandicapten bovendien een aanvullend geldbedrag aan.

Honderden euro’s verschil

De verschillen in de bijdragen van Groningse gemeenten kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar. Chronisch zieken en gehandicapten uit de gemeente Stadskanaal betalen op jaarbasis bijvoorbeeld zo’n 275 euro meer voor hun collectieve polis dan chronisch zieken en gehandicapten uit de gemeenten Leek en Marum. Dit komt omdat laatstgenoemde gemeenten chronisch zieken en gehandicapten naast de bijdrage voor de zorgpremie ook een vergoeding van 300 euro per jaar aanbieden. De gemeente Stadskanaal betaalt wel mee aan de zorgpremie, maar biedt daarnaast geen extra vergoeding aan.

Inkomensgrens verschilt per gemeente

Een ander knelpunt is het verschil in de inkomensgrens die gemeenten hanteren. Zo bieden de gemeenten Appingedam en Loppersum de collectieve zorgverzekering aan voor minima met een inkomen tot 130 procent van de bijstandsnorm, terwijl minima in de gemeenten Veendam en Pekela een collectieve zorgverzekering kunnen aanvragen indien zij minder verdienen dan 110 procent van de bijstandsnorm.

De resultaten van het onderzoek, inclusief de gegevens per gemeente, zijn gepubliceerd op de website van het Zorgverzekering Informatie Centrum.

Geplaatst door

Maakt deel uit van het redactie en managementteam (MT)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.