Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Rolpaal krijgt plaquette met uitleg

rolpaal-ketting.jpgSTADSKANAAL – Op vrijdag 27 november a.s. wordt er een plaquette geplaatst met uitleg over de rolpaal aan de Luxemburglaan in Stadskanaal. Twee jaar geleden werd deze paal door Bewonersplatform Maarsstee gerestaureerd en op deze plek neergezet, nadat hij jaren achter het Streekhistorisch Centrum had gelegen in afwachting van een betere bestemming.

Een rolpaal stond bij bochten in vaarwegen, en dus ook waar de wijken en monden op het Stadskanaal of Boerendiep uitkwamen. De paal diende als geleiding voor de jaaglijn waaraan de scheepsjagers hun schepen door de wateren trokken. De rolpaal die nu als historisch monument in de wijk Maarsstee vlakbij de hoofdingang van appartementencomplex De Ketting bij de kruising van Luxemburglaan en de Amerikalaan staat, heeft oorspronkelijk aan het Boerendiep gestaan, vlak bij het huidige politiebureau van Stadskanaal.

Het Streekhistorisch Centrum lost met het plaatsen van de plaquette de belofte aan Bewonersplatform Maarsstee in om, wanneer zij zouden zorgdragen voor een mooie herbestemming, de paal van tekst en uitleg te voorzien. Vanaf a.s. vrijdag kan de rolpaal dus eindelijk, inclusief toelichting, als historisch monument gaan fungeren, nog net binnen het jaar waarin het Stadskanaal haar 250e verjaardag viert.

De plaatsing zal plaatsvinden op vrijdag 27 november om ca. 9.45 uur. Iedereen is van harte welkom om daarbij aanwezig te zijn.

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.