Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Woningcorporaties Lefier en SWS fuseren

Lefier - F: A. Huitenga Omroep Organisatie Groningen (OOG)

Lefier – F: A. Huitenga – Omroep Organisatie Groningen (OOG)

GRONINGEN – Woningcorporatie Lefier en Stichting Woningbouw Slochteren (SWS) gaan op 1 januari 2016 fuseren. SWS heeft in het najaar van 2012 geconcludeerd dat zij op termijn niet zelfstandig invulling kan geven aan de volkshuisvestelijke opgave in de gemeente Slochteren. Het investeringstempo uit het verleden kan, mede door de heffingen die door de Rijksoverheid worden opgelegd, niet worden volgehouden.

Waarom fuseren?
SWS heeft zelf geconcludeerd dat alleen een fusie haar positie in de regionale woningmarkt kan versterken en haar investeringscapaciteit op lange termijn kan waarborgen. Lefier bestuurder Lex de Boer: “Lefier voelt zich verantwoordelijk voor de huurders in haar werkgebied. Wij vinden het niet acceptabel dat in de woningen van SWS geen groot onderhoud of investeringen in bijvoorbeeld energiezuinige maatregelen meer plaatsvinden, omdat SWS zich dit niet langer kan permitteren. Ook met het oog op een mogelijke gemeentelijke herindeling van Hoogezand-Sappemeer en Slochteren is een fusie tussen Lefier en SWS een verantwoorde keuze”.

Ook SWS bestuurder David Woortman is positief: “ik ben er van overtuigd dat we met de afspraken die we met Lefier hebben gemaakt de volkshuisvesting in de gemeente Slochteren en de belangen van de huurders voldoende hebben gewaarborgd”. Eind december tekenen SWS en Lefier de formele notariële acte, waarmee de fusie een feit is.

Verantwoordelijkheid
De voorwaarden die Lefier stelt, zijn dat de fusie met SWS geen negatieve effecten mag hebben op het investeringsprogramma en onderhoudsniveau van Lefier en dat het niet ten koste mag gaan van de rechtspositie van de medewerkers van Lefier. Aan deze voorwaarden is voldaan.

Door de fusie worden ongeveer 1.200 woningen en circa 12 fte van SWS toegevoegd aan de ruim 30.000 woningen en circa 330 fte van Lefier. Vanaf 1 januari 2016 heeft Lefier woningen in de gemeenten Emmen, Borger-Odoorn, Groningen, Stadskanaal, Hoogezand-Sappemeer en Slochteren.

Verandering huurders
In de basis verandert er weinig voor huurders van SWS. Praktische zaken zoals het bezoekadres en het telefoonnummer veranderen wel. Huurders van SWS worden in december persoonlijk geïnformeerd over de wijzigingen.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.