Direct naar de inhoud.

Stadskanaal en Veendam zetten Westerlee-akkoord op scherp

  • door:
  • op:
Wedeka - 066-2763
archieffoto

VEENDAM – Het Akkoord van Westerlee dreigt te stranden nog voordat daadwerkelijk met de uitvoering kan worden begonnen. Veendam en Stadskanaal hebben het akkoord op scherp gezet.

Beide veenkoloniale gemeentes verschillen met de rest van mening over de opbouw van een nieuwe uitvoeringsorganisatie in Oost-Groningen. Als het aan Veendam en Stadskanaal ligt hoeft voor het ‘optuigen’ van zo’n organisatie, die werknemers van de werkvoorzieningschappen en werkzoekenden aan een baan moeten helpen, geen bureau in de arm te worden genomen. ,,Dat kost tonnen en misschien wel miljoenen euro’s. Dat is allemaal gemeenschapsgeld”, verklaarde burgemeester Baukje Galama van Stadskanaal. ,,Dat geld kunnen we beter besteden aan de werkvoorzieningschappen en werkzoekenden”, aldus Galama vandaag in het DvhN.

Veendam en Stadskanaal stuurden gistermiddag alle betrokken partijen een brief, waarin uitleg wordt gegeven over hoe zij over het akkoord denken. Daarin staat bijvoorbeeld dat de training- en diagnosecentra onderdeel van de gemeentelijke organisaties moeten blijven. Beide gemeentes voelen er ook niet voor om de organisatie in een gemeenschappelijke regeling onder te brengen. ,,Het budgetrecht moet bij de raad blijven.”

Eindrapport

Het eindrapport is ondanks alles vanmorgen gepresenteerd in Westerlee. In een eerste reactie hebben de gedeputeerden Patrick Brouns en Eelco Eikenaar laten weten het van groot belang te vinden dat de door de commissie ingezette beweging wel wordt voortgezet. Daarom komt er zo snel mogelijk een voorstel om de projecten door te zetten en de regisseur aan te stellen. Het college van GS van de provincie Groningen maakt hiervoor alvast 300.000 euro beschikbaar om snel te kunnen handelen. De commissie, onder leiding van Jan van Zijl en verder bestaand uit Hannie te Grotenhuis, Titia Siertsema en Riet de Wit stopt nu met haar werk.

Achtergrond

In oktober 2014 heeft het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen in nauwe afstemming met de staatssecretaris van het ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid de commissie Ruim baan voor Oost-Groningen ingesteld, die als opdracht kreeg:

Stel een samenhangend en meerjarig plan van aanpak op met als doel het verhogen van de participatiegraad op de arbeidsmarkt. Adviseer daarbij in het vroege voorjaar van 2015 over de positie en toekomst van de sociale werkvoorzieningschappen. Adviseer aansluitend over de verbetering van de economie en de werkgelegenheid in het gebied.

Onder leiding van de commissie hebben in februari 2015 acht gemeenten, de provincie, sociale partners en het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid een akkoord gesloten over de herstructurering van de sociale werkvoorziening in Oost-Groningen en de uitvoering van de participatiewet. Dit akkoord wordt momenteel uitgevoerd.

Nu, ruim een half jaar later, heeft de commissie vandaag (4 december) het eindrapport over deel twee van haar opdracht: ‘Kop d’r veur. Zonder beweging geen vooruitgang’ gepresenteerd. De commissie heeft haar werkwijze steeds zo ingericht dat niet de totstandkoming van het advies hoofddoel was, maar het tot stand brengen van een positieve beweging. Het eindrapport is daarvan het verslag.

Dit betekent dat de inhoud van het rapport tot stand is gekomen via een intensieve dialoog met bestuurders, leiders en professionals van gemeenten, provincie en organisaties in de regio. Het rapport is daarom ook geen kant-en-klaar plan voor het scheppen van zo en zo veel banen of een panklaar recept voor economische structuurversterking. Het is de commissie steeds te doen geweest om het op gang brengen van een beweging, die partijen samenbrengt en in actie zet ten behoeve van het welzijn en de welvaart van de mensen in het gebied.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal