Direct naar de inhoud.

Jongeren met arbeidsbeperking naar werk

werk in zichtVEENDAM – Binnen de arbeidsmarktregio Groningen en Noord-Drenthe zorgen 27 gemeenten, UWV samen met 15 onderwijsinstellingen voor de toeleiding naar werk van jongeren met een arbeidsbeperking. De grote schaal waarop deze nieuwe aanpak is ontwikkeld is uniek in Nederland. Tijdens een bomvolle startconferentie is de officiële aftrap van de aanpak Route Arbeid verricht.

Wijziging wetgeving
Vanaf 1 januari 2015 is de Wajong en de instroom binnen de Sociale Werkvoorziening grotendeels
afgeschaft. Veel kwetsbare jongeren zijn nu voor werk en inkomen afhankelijk van hun gemeente. Het
samenwerkingsverband in de arbeidsmarktregio tussen UWV en 27 gemeenten heeft het initiatief
genomen een eenduidige aanpak voor deze jongeren te ontwikkelen. Samen met de scholen is de aanpak
Route Arbeid ontstaan.

Aanpak Route Arbeid
Als het gaat om ondersteuning richting werk door de gemeente, dan gebeurt dit gewoonlijk vanaf 18 jaar.
Nieuw binnen de aanpak Route Arbeid is dat jongeren uit het praktijkonderwijs en voorgezet speciaal
onderwijs eerder tijdens hun schoolcarrière in contact komen met de gemeente en UWV. Het gaat hier
nu om jongeren vanaf 15 jaar (tot 27 jaar). Samen met de jongere en de ouders, stellen school, gemeente en UWV één plan op. Dit plan stippelt uit wat de beste route naar werk is voor de jongere. Door de netwerken van school, gemeenten en UWV te combineren tijdens de schoolcarrière, neemt de kans om werk te vinden stevig toe. Daarnaast is er tijdens de schoollessen extra aandacht voor werknemersvaardigheden en er zijn bijvoorbeeld excursies naar werkgevers.

Werk in Zicht
Vanuit Werk in Zicht (het samenwerkingsverband van 27 gemeenten en UWV) zijn de krachten
gebundeld met 15 scholen en is deze aanpak tot stand gekomen. In dit samenwerkingsverband worden voortdurend urgente en belangrijke arbeidsvraagstukken actiegericht opgepakt. Zoals voor deze kwetsbare jongeren, die nu door de aanpak Route Arbeid beter aansluiten op de arbeidsmarkt.
“Ik ben ervan overtuigd dat we hiermee veel kwetsbare jongeren een goede toekomst kunnen bieden”,
aldus Harry Weisbeek (Directeur Praktijkonderwijs De Bolster) “Het actiegerichte karakter van de samenwerking maakt dat we dit in onze arbeidsmarktregio voor elkaar hebben gebokst”, aldus Egberdien ten Brink (Directeur Werkplein Eemsdelta).

werk-in-zicht - breed

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-