Direct naar de inhoud.

Streekhistorisch Centrum stapt uit redactie Terra Westerwolda magazine

  • door:
  • op:
SHC directeur Helen Kämink
SHC directeur Helen Kämink

STADSKANAAL/VLAGTWEDDE – Bestuurders van het Streekhistorisch Centrum (SHC) gaan niet langer hun medewerking verlenen aan het tijdschrift Terra Westerwolda. De SHC bestuurders vinden het historische blad uit Westerwolde vaak ‘anti Stadskanaal’ en de inhoud van het tijdschrift staat de bestuurders niet langer aan. Binnenkort verschijnt de laatste editie in samenwerking tussen Westerwolde en Stadskanaal.

Het tijdschrift ‘Terra Westerwolda’ bestaat inmiddels 5 jaar en was een co- productie tussen Historische Vereniging Westerwolde (HWV) en het Streek Historische Centrum uit Stadskanaal. In het tijdschrift stonden artikelen over het gebied Westerwolde en het gebied Veenkoloniën. Volgens SHC directeur Helen Kämink verliep de samenwerking in een goede sfeer totdat de herindeling van de gemeentes Bellingwedde en Vlagtwedde in beeld kwamen. Over enkele jaren ontstaat de nieuwe gemeente Westerwolde en het tijdschrift wordt, aldus Kämink, nu regelmatig gebruikt met artikelen om delen van de gemeente Stadskanaal bij de nieuwe gemeente Westerwolde toe te voegen.

Met name het dorp Onstwedde is inzet geworden van een politiek steekspel. In het tijdschrift werd daar verschillende keren op gezinspeeld. ,,Daar konden wij ons niet in vinden. Wij staan voor de gemeente Stadskanaal”, zegt Kämink. ,,Door de herindeling is er een spanningsveld op de redactie ontstaan tussen de Westerwolders en de Veenkolonialen en hebben wij besloten uit elkaar te gaan”. Het SHC gaat nu een eigen magazine opzetten, althans dat is de bedoeling. In het nieuwe blad komen artikelen over het Veenkoloniaal gebied.

De voorzitter van HVW, Jochem Abbes, zegt dat de meningsverschillen op de redactie inderdaad hebben geleid tot de breuk. ,,Erg jammer vinden wij de breuk nu ook weer niet. Wij wilden toch het liefst enkel verhalen uit ons eigen gebied Westerwolde. We zitten niet te springen op artikelen uit de Veenkoloniën en de Kanaalstreek”. Het blad ‘Terra Westerwolda’ wordt voorlopig voortgezet door de Historische Vereniging Westerwolde. De redactie wil in de toekomst wel graag samenwerken met het museum ‘De Oude Wolden’ uit Bellingwolde.

[ Bronnen:  DvhN / SHC ]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-