Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Grootste oliebolleneters zijn Groningers en Drenten

oliebolGRONINGEN – De Oudejaarstrekking, de grootste trekking van het jaar voor de Staatsloterij, staat weer voor de deur. Een Oudejaarslot hoort inmiddels net zo bij Oud en Nieuw als vuurwerk, oliebollen en champagne. De Staatsloterij deed daarom onderzoek naar de belangrijkste tradities tijdens de jaarwisseling in Nederland. Over 48 miljoen oliebollen (met of zonder krentjes), Bohemian Rhapsody, uit beleefdheid nippen aan champagne en de oudejaarsconference.

Oliebollen
Gemiddeld eet een Nederlander 3,6 oliebollen tijdens oud en nieuw. Dit komt overeen met bijna 48 miljoen oliebollen. Bollen met krentjes zijn bij 64% favoriet ten opzichte van de ‘naturel’ variant. Alleen in Drenthe en Groningen geeft een meerderheid de voorkeur aan oliebollen zonder krenten. In Groningen en Drenthe wonen relatief gezien ook de meeste veeleters: mensen die met Oud en Nieuw acht of meer oliebollen opeten. Ook spekkendikken eten is er een geliefde traditie..

Champagne
Champagne is onder Nederlanders het favoriete drankje om mee op het nieuwe jaar te proosten (43% vind dit). Leuk weetje: 1 op de 3 nipt uit beleefdheid mee en drinkt zijn glas niet leeg. Al die weggegooide restjes samen zijn naar schatting 130.000 liter champagne die met Oud en Nieuw door de gootsteen gaat. Dat zijn 180.000 flessen!

Vuurwerk
Tweederde van de Nederlanders kijkt liever naar vuurwerk dan dat ze het zelf afsteken. Negen op de tien geeft de voorkeur aan siervuurwerk boven knalvuurwerk, zowel om naar te kijken als om zelf af te steken.

Muziek
“Happy New Year, Happy New Year…”. 1 op de 2 Nederlanders vindt deze ABBA-klassieker de ultieme Oud en Nieuw-song. Ook Bohemian Rhapsody en The Final Countdown worden vaak gebruikt als muzikale omlijsting van de jaarwisseling.

Feestje
Bij Oud en Nieuw denk je misschien aan (uitverkochte) feesten, maar ruim 90% viert de jaarwisseling in huiselijke kring. De meeste Nederlanders vullen hun oudejaarsavond graag met lekker eten, samen met familie en vrienden. Ook wordt de oudejaarsconference nog door 44% van de Nederlanders gewaardeerd en zijn gezelschapsspelletjes erg in trek.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.