Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Vanavond kans op sneeuw en ijzel

Stadskanaal Noord in de winter (c) RTVS

Stadskanaal Noord in de winter (c) RTVS

WEERONLINE – Vanuit Duitsland stroomt koude lucht het noordoosten van ons land binnen. De temperatuur keldert vanavond in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe tot dichtbij of onder het vriespunt. Aangezien tegelijkertijd een neerslaggebied dan over het noordoosten trekt kan het gaan sneeuwen en mogelijk ook ijzelen. De bodem is nog vrij warm, waardoor de sneeuw moeite heeft te blijven liggen. De sneeuwval en aanvoer van koude lucht zorgt er echter voor dat de ondergrond snel afkoelt en gladheid door bevriezing ligt op de loer. Ook de hele zondag moet rekening worden gehouden met gladde wegen. De kans op sneeuw en ijzel is in Groningen het grootst. Mogelijk blijft het daar lokaal de hele dag vriezen en wordt het de eerste lokale ijsdag (maxima onder nul) van dit winterseizoen.

In de rest van het land blijft de temperatuur vannacht boven nul en zijn er perioden met regen. De temperatuurverschillen in ons land zijn groot. In het oosten van Groningen ligt de temperatuur vanancht enkele graden onder het vriespunt en aan de Zeeuwse kust wordt het niet kouder dan een graad of 8.

Zondag opnieuw gladheid in het noordoosten – lokaal kans op eerste ijsdag
Ook morgen zijn de temperatuurverschillen binnen ons land groot en staat er een stevige wind uit zuidoostelijke richting. In Groningen ligt de maximumtemperatuur rond het vriespunt en op sommige plaatsen vriest het mogelijk de hele dag. Dat betekent dat we lokaal de eerste ijsdag (maxima onder nul) verwachten! De laatste keer dat het tot een ijsdag kwam in ons land was 23 januari 2015. Dat was gelijk de enigste keer van de winter van 2014/2015. Het lukte toen ook op hoofdstation De Bilt. Dat zal nu niet gebeuren.

In de zuidwestelijke helft van het land lijkt het in niets op winter en ligt de middagtemperatuur tussen 7 en 9 graden. Er valt geregeld neerslag wat in het grootste deel van het land regen betekent, maar in het noordoosten is bij neerslag kans op sneeuw of ijzel en dus op gladheid.

Maandag is in het noordoosten nog kans op winters weer, maar de dagen daarna wordt het alweer zachter. Het weerbeeld is daarbij herfstachtig met regelmatig regen en veel wind.

Weeronline

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.