Direct naar de inhoud.

Nieuw Beerta heeft de primeur: eerste lokale ijsdag

  • door:
  • op:

vorstNIEUW BEERTA – Vandaag bleef het in Nieuw Beerta de hele dag vriezen en daarmee is sprake van de eerste lokale ijsdag van deze winter in Nederland. Op het warmste moment, begin van de nacht, lag de temperatuur op -0,5 graden. Overdag was het -1 tot -2 graden. Ook vanavond zal het daar blijven vriezen, waardoor we kunnen spreken van een echte ijsdag. Bij een ijsdag blijft de temperatuur de hele dag (van 1-1 lokale tijd, 0-0 UTC) onder het vriespunt.

Voor de laatste ijsdag in Nederland moeten we terug naar 23 februari 2015. Toen kwam het in Oost- en Midden-Nederland tot een ijsdag, dus ook op hoofdstation De Bilt. Dat was gelijk de enigste keer in de winter van 2014-2015. Morgen is in het oosten van Groningen kans op ijsdag nummer twee. Weeronline verwacht dan dat de maximumtemperatuur op of onder het vriespunt uitkomt.

Vanaf vannacht sneeuw en lokaal opnieuw IJZEL
Afgelopen nacht en vanochtend was het in het noordoosten echt winter met zeer gladde wegen door ijzel. Pas later in de middag werd het droog en werd de kans op gladheid iets minder. Doordat het nog steeds vriest in het noordoosten en de bodem flink is afgekoeld kan het vanavond glad worden door bevriezing van natte weggedeelten. Vanavond gaat het vanuit het zuidwesten regenen. Rond middernacht komt de regen in het noordoosten aan en gaat over in sneeuw of lokaal ijzel. Dit kan opnieuw tot gevaarlijke situaties op de weg leiden. De nachttemperaturen variƫren tussen 6 graden in Zeeland en enkele graden vorst in Groningen. Maandagochtend houdt de sneeuwval in het noordoosten nog lang aan. In de middag wordt het droger, maar de gladheidskansen blijven dankzij de vrieskou tot in de avond bestaan.

Morgen wit winterlandschap in Groningen
Elders in het land is het morgen gewoon regenachtig. In Zeeland wordt het misschien wel 10 graden, terwijl Groningen in de vrieskou blijft. Aangezien de bodem in het noordoosten dan inmiddels flink is afgekoeld kan gevallen sneeuw wel een tijdje blijven liggen en een fraai winters landschap vormen. In de avond dringt zachtere lucht vanuit het zuidwesten op naar het noordoosten en vindt dus een dooiaanval plaats. Sommige weermodellen laten de dooi in de loop van de avond en nacht slagen. Sneeuw gaat dan over in regen en winterse ongemakken, zoals gladheid, zullen geleidelijk verdwijnen. Ander computerberekeningen laten de dooiaanval moeizamer verlopen. Dat betekent dat er in de avond, nacht en dinsdag overdag weer kans is op ijzel en de zachte lucht pas later op dinsdag echt doordringt tot Groningen.

De dagen daarna valt regelmatig regen, maar zijn er tussendoor natuurlijk ook droge perioden. De exacte timing wanneer het nat of droog is is op deze termijn lastig te bepalen. De wind komt uit zuidelijke richtingen en waait vaak stevig door. Het weerbeeld is meer herfstachtig dan winters te noemen. Zelfs in het noordoosten verdwijnt de kou en wordt het met de dag zachter.

Bron: WeerOnline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-