Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Vanavond opnieuw gladheid door ijzel

glad op straat en stoep

glad op straat en stoep

STADSKANAAL – De lichte sneeuwval in het noordoosten gaat vanavond over in regen, maar doordat het aan de grond blijft vriezen kan op veel plaatsen verraderlijke gladheid ontstaan. Ook op plaatsen waar gestrooid is kan het glad worden.

In Groningen, Drenthe en delen van Friesland is het winters met vorst en lichte sneeuwval. In het oosten van Groningen vriest het bijna vier graden en daar blijft de temperatuur vanmiddag onder nul. De lichte sneeuwval zal vanmiddag afnemen en daarmee tijdelijk ook de kans op gladheid. Daarna neemt vanavond de kans op grootschalige overlast door gladheid sterk toe. De lucht wordt zachter en de neerslag zal overgaan van sneeuw in regen. Doordat de temperatuur aan de grond onder het vriespunt ligt zal de regen vastvriezen en verraderlijke gladheid veroorzaken.

Opletten geblazen op de weg
De weggebruiker kan vanavond door de veranderende weersituatie gemakkelijk op het verkeerde been worden gezet. Doordat de sneeuw overgaat in regen zou je kunnen denken dat de conditie op de weg verbetert, maar niets is minder waar. Zodra de temperatuur van de weg onder nul daalt zal de regen vastvriezen en een ijskorst vormen. Deze snel optredende vorm van gladheid is niet alleen gevaarlijk doordat hij moeilijk te zien is, maar ook doordat ijzel veel lastiger is tegen te gaan door de gladheidsbestrijdingsdiensten. Eenmaal bevroren vormt de regen een harde korst die met het gestrooide zout lastig is weg te krijgen. Daarna zal het zout wegspoelen waardoor de strooiwagens meerdere rondes zullen moeten maken.

Aanhoudende gladheid
Dinsdagavond en in de nacht naar woensdag maakt het noordoosten opnieuw kans op gladheid door winterse neerslag en bevriezing. Ook het vooruitzicht naar donderdag laat in de nacht vorst zien en afhankelijk van de hoeveelheid neerslag is ook dan kans op gevaarlijke situaties.

Weeronline

Geplaatst door

Programmamaker/hoofdredacteur. Maakt deel uit van het managementteam (MT) streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.