Direct naar de inhoud.

Extreme gladheid in noordoosten duurt tot en met vrijdagochtend

  • door:
  • op:

Winter 2014 026GRONINGEN – Een einde aan de spekgladde wegen in het noordoosten van het land laat nog een paar dagen op zich wachten. Tot halverwege de middag blijft het flink ijzelen in het noordoosten. Tweede helft van de middag en in de avond wordt het tijdelijk droger, waardoor de situatie kan verbeteren. Dit meldt Weeronline.

Vannacht neemt de ijzelkans weer toe. Morgen volgt een sterke dooiaanval, maar de winter laat zich niet zonder slag of stoot verdrijven uit het noordoosten van ons land. Dat betekent weer ijzel in het noordoosten en daarnaast gaat het aan zee stormachtig waaien. In de nacht naar vrijdag kan het vervolgens glad worden door bevriezing van natte wegen. Daarna lijkt de gladheid voorlopig voorbij te zijn.

Zachte lucht dringt vannacht vanuit het zuidwesten al langzaam noordoostwaarts op. De relatief warme lucht botst tegen de koude lucht aan en daardoor intensiveert de neerslag weer. Opnieuw wordt hoofdzakelijk ijzel verwacht. De winterkou en gladheid blijven aanwezig in Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Flevoland en het noorden en oosten van Gelderland.

Zware ijzel in noordoosten donderdagmiddag
Donderdagochtend gaat het in de zuidwestelijke helft van het land flink regenen. Eind van de ochtend en in de middag breidt de neerslag zich verder uit over het noordoosten van het land. Rond het middaguur is de dooi waarschijnlijk gevorderd tot aan Overijssel.

In de middag gaat het in Groningen, Drenthe en Friesland weer flink ijzelen. Pas gedurende de avond dringt de zachte lucht echt door. Eerst kan nog (niet onderkoelde) regen op een bevroren ondergrond vallen en eind van de avond komen de wegdektemperaturen langzaam boven nul. Tegelijkertijd gaat het eind van de avond aan zee ook nog eens stormachtig waaien met kans op zware windstoten.

Gevaarlijke gladheid in nacht naar vrijdag
De neerslagzone die de dooi in het noordoosten brengt trekt in de nacht het noordoosten van het land uit en dan volgen brede opklaringen. Met vorst in de grond zijn de wegen in het noordoosten van het land dan binnen no time weer spiegelglad door bevriezing van natte wegen.

Het weekend en de eerste dagen van volgende week is het zacht. Vanaf woensdag krijgen we vuil winterweer met (natte) sneeuwbuien en vooral tijdens de ochtenden vorst en gladheid.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal