Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Extreme gladheid in noordoosten duurt tot en met vrijdagochtend

Winter 2014 026GRONINGEN – Een einde aan de spekgladde wegen in het noordoosten van het land laat nog een paar dagen op zich wachten. Tot halverwege de middag blijft het flink ijzelen in het noordoosten. Tweede helft van de middag en in de avond wordt het tijdelijk droger, waardoor de situatie kan verbeteren. Dit meldt Weeronline.

Vannacht neemt de ijzelkans weer toe. Morgen volgt een sterke dooiaanval, maar de winter laat zich niet zonder slag of stoot verdrijven uit het noordoosten van ons land. Dat betekent weer ijzel in het noordoosten en daarnaast gaat het aan zee stormachtig waaien. In de nacht naar vrijdag kan het vervolgens glad worden door bevriezing van natte wegen. Daarna lijkt de gladheid voorlopig voorbij te zijn.

Zachte lucht dringt vannacht vanuit het zuidwesten al langzaam noordoostwaarts op. De relatief warme lucht botst tegen de koude lucht aan en daardoor intensiveert de neerslag weer. Opnieuw wordt hoofdzakelijk ijzel verwacht. De winterkou en gladheid blijven aanwezig in Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Flevoland en het noorden en oosten van Gelderland.

Zware ijzel in noordoosten donderdagmiddag
Donderdagochtend gaat het in de zuidwestelijke helft van het land flink regenen. Eind van de ochtend en in de middag breidt de neerslag zich verder uit over het noordoosten van het land. Rond het middaguur is de dooi waarschijnlijk gevorderd tot aan Overijssel.

In de middag gaat het in Groningen, Drenthe en Friesland weer flink ijzelen. Pas gedurende de avond dringt de zachte lucht echt door. Eerst kan nog (niet onderkoelde) regen op een bevroren ondergrond vallen en eind van de avond komen de wegdektemperaturen langzaam boven nul. Tegelijkertijd gaat het eind van de avond aan zee ook nog eens stormachtig waaien met kans op zware windstoten.

Gevaarlijke gladheid in nacht naar vrijdag
De neerslagzone die de dooi in het noordoosten brengt trekt in de nacht het noordoosten van het land uit en dan volgen brede opklaringen. Met vorst in de grond zijn de wegen in het noordoosten van het land dan binnen no time weer spiegelglad door bevriezing van natte wegen.

Het weekend en de eerste dagen van volgende week is het zacht. Vanaf woensdag krijgen we vuil winterweer met (natte) sneeuwbuien en vooral tijdens de ochtenden vorst en gladheid.

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

17 Reacties op “Extreme gladheid in noordoosten duurt tot en met vrijdagochtend

 1. Code rood, laat me niet lachen. Gewoon te gek voor woorden. Zoveel verkeersongelukken en de winter is nog niet begonnen. Het lijkt wel of Nederlanders op allerlei fronten aan het degenereren zijn. Wat moet het worden als we hier echt winterse omstandigheden krijgen, zoals bijvoorbeeld in Scandinavië, Oostenrijk of Zwitserland ?

  Mensen hebben veel kritiek op de Nederlandse Spoorwegen als de boel weer eens in het honderd loopt omdat bladeren op de rails komen. Maar onze autobestuurders zijn blijkbaar niet veel beter. Blijkbaar moeten veel chauffeurs op herexamen.

  • Wat een onzinnige reactie Salute.
   Ik daag je uit om met je eigen auto deze kant op te komen en je eigen ‘rijkunsten’ te tonen.

  • Ook in Scandinavië wordt er met ijzel heel voorzichtig gedaan. Het gaat niet om winterse omstandigheden in het algemeen, het gaat om de IJZEL!. Roeptoeter niet zo dom! Daar wordt ik nou moe van, dit domme wijsneuzen gedrag! Zeiken mag, maar zorg dan dat het terrecht is ipv dom gewauwel!

  • Salute ik mag hopen dat je weet dat er in die landen een heel andere klimaat is dan in nederland. Dus beetje onzin deze reactie maar.

   Daar is de temperatuur veel lager en valt geen tot weinig ijzel.

 2. Juist als het nog kouder zou worden heb je geen last van ijzel. Dan heb je gewoon sneeuw. Ijzel is echt levensgevaarlijk en ook in de noordelijke landen zou ijzel voor gevaarlijke situaties zorgen.

 3. Jij woont vast niet in het noorden salute. ..
  Als hier net als zulk winterweer komt als in de landen die jij noemt zullen er ook hier kettingen aan te pas moeten komen.
  Met ijs op de weg maakt het niet uit of je winterbanden hebt of niet… als je glijd dan glij je… met 30 of met 20 km per uur, beetje helling in de weg.. het heeft niet veel met rijstijl of herexamen te maken.

 4. Ik denk dat dit komt omdat wij dit niet gewend zijn en ze daar in Scandinavië, Oostenrijk of Zwitserland veel beter op zijn ingesteld ..wij kunnen nl nog precies vertellen dat wij in 1987 en 1979 extreem weer hebben gehad…en tja…heel veel automobilisten reden toen nog niet…denk dat het net iets te gemakkelijk is om te zeggen dat iedereen maar seer voor een examen moet terwijl dit weer dus meer uitzondering is dan regel…

 5. Nou salute als je op de rijbanen kunt schaatsen vind ik dat geen normale situatie en die domme opmerking dat de automobilisten maar weer herexamen moeten doen slaat helemaal nergens op tegen ijzel doe je niks al ben je 50 jaar chauffeur. Je hebt zeker
  geen rijbewijs anders reageer je niet zo dom.

 6. Wat een dikke stumper de salute

 7. karin vissers

  Salute kan lekker toeteren vanuit een veilige zone denk….!! Wat een ontzettend domme uitspraak zeg!! In scandinavië valt sneeuw, en dat is relatief snel te verhelpen [tenzij een meter natuurlijk] maar een ijzel laag van 3 cm die overal omheen zit en alles bedekt, daar doe je niet zoveel tegen hoor! Je kunt je hier alleen verplaatsen op schaatsen en met spikes onder je schoenen….En ik rij al bijna 30 jr schadevrij [50.000 km per jaar!!], maarre hier is het nu zo beetje helling oid en je glijdt er gewoon af… DUS als je niet weet waar je over praat, dan kun je maar beter gewoon je mond houden Salute!

 8. Enough said…je weet duidelijk niet waar je over praat..gewoon een stomme opmerking dus
  Salute!!

 9. Echt sommige mensen…
  Je breekt bekant je benen als je de deur uitstapt, je kunt niet blijven staan en er valt niet tegen te pekelen omdat ijzel zich daar overheen legt, bergen sneeuw kunnen we prima handelen dat schuiven ze weg, pekelen ze en klaar maar ijzel is een sluipmoordenaar.
  Zo respectloos van salute tegenover de man in Assen die zich vanochtend dood is gevallen, de vele mensen met botbreuken en gaten in het hoofd en alle automobilisten die alleen maar onderweg waren naar voornamelijk hun werk om de maatschappij door te laten draaien voor ook jouw gemak salute, wiens auto’s nu in puin liggen.
  Ik zeg je praat poep!

 10. Dode gevallen in Assen das was zeker zijn fout Drents lopen sukkel!!!

 11. Salute?
  Ik wou de naam niet noemen, maar te dom voor woorden wat je daar uit kraamt!! Hoe oud ben je? Je eerste echte winterse omstandigheden die je mee maakt?
  Hoop niet voor je dat je zulke omstandigheden in jouw omgeving krijgt, maar die kun jij dan wel aan denk ik! Zielig!

 12. Salut ik daag je uit om hier te komen in het Noorden. Dan mag jij je rijkunst laten zien. Ik durf te wedden dat jij het in je broek doet. Maar jij durft niet

 13. Die man in Assen die zo naar gevallen is dat hij overleden is die zou zo graag herexamen willen doen.
  Denk na voordat je iets zegt Salut.

 14. Dit is overmacht
  en veiligheid staat voorop. JE HEBT MAAR EEN LEVEN EN JE KUNT ANDERE MENSEN OOK IN GEVAAR BRENGEN.

  GR.TB

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.