Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Conclusie solarparkgesprek : geen politieke wil en kracht om Veenkoloniën perspectief te bieden

windmolensNIEUW BUINEN/STADSKANAAL – De delegatie van de ondernemersorganisaties in de Veenkoloniën en de Kanaalstreekzijn na het gesprek vandaag met de Drentse gedeputeerde T. Stelpstra tot de conclusie gekomen dat de politieke wil en kracht ontbreekt om de Veenkoloniën perspectief te bieden.

Het gesprek verliep in een goede sfeer, maar de gedeputeerde verwees steeds naar provinciale staten die de windlocatie Veenkoloniën hebben goedgekeurd en naar minister Kamp en zijn crisis- en herstelwet. De gedeputeerde wil het alternatief Solar Park Veenkoloniën binnenkort wel voorleggen aan de minister, maar ziet voor zichzelf geen rol als voorvechter. Veelzeggend was zijn afwijzing van een Time Out. Hij bestempelde dit als “uitstel van executie”, waarmee hij impliciet aangaf die executie niet te willen voorkomen. De ondernemers pleiten voor de Time Out om de gemoederen tot rust te laten komen en om te werken aan aanvaardbare oplossingen. Directe aanleiding vormen de chantagepraktijken van windboeren die leden van de ondernemersorganisaties met een boycot hebben gedreigd als zij zich blijven verzetten tegen hun windpark.

De ondernemers vrezen dat de starre houding van het provinciaal bestuur de zaak verder op scherp zal zetten. “Voor burgers is er 1 overheid. Je kunt als burger niets met politiek bestuurders die naar elkaar verwijzen, maar dat is helaas wel wat hier gebeurd. Wij hadden graag politiek lef gezien bij het provinciaal bestuur van Drenthe om op basis van de omvangrijke weerstand in het gebied het initiatief te nemen om tot aanvaardbare oplossingen te komen. Het provinciaal bestuur van Drenthe laat een belangrijke kans liggen”.

De ondernemers voorzien dat het megawindpark – 50 turbines met een hoogte van 200 meter – desastreuze gevolgen heeft voor de regio: versnelde krimp en vergrijzing, dalende koopkracht (middenstand), aantasting werkgelegenheid, gezondheidsrisico’s en kapitaalsvernietiging door waardedaling van woningen en bedrijven. Het Solar Park levert echter werkgelegenheid op (bouw en onderhoud) en kan als innovatief uithangbord voor de regio worden gebruikt. Bovendien kunnen procedures snel worden doorlopen omdat er wel draagvlak voor is.

Nu de politieke wil en kracht ontbreekt om de Veenkoloniën met het Solar Park een perspectief te bieden, verwachten de ondernemers dat er geen andere weg overblijft dan juridische procedures.

De delegatie trad op namens de Vereniging van Bedrijven in de Kanaalstreek VVBK en de Ondernemersvereniging Buinermond, samen 250 bedrijven.

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

1 Reactie op “Conclusie solarparkgesprek : geen politieke wil en kracht om Veenkoloniën perspectief te bieden

  1. Stadskanaal, wees lekker dom en stel je aan als een kleuter!

    Als de hele tweede kamer het toch wil, kun je toch beter inzetten op de compensatiemaatregelen, zijn die tenminste binnen en het is daarna nog maar de vraag of die windmolens nog wel gerealiseerd worden.

    Het toneelstukje wat nu wordt opgevoerd is vergelijkbaar met een kleuter die op de fruitschaal alles mag uitzoeken behalve die ene appel die bestemd is voor die neef die ‘straks’ nog langs kán komen. (die appel die misschien eigenlijk totaal niet lekker is) en er o wat dom zo’ n drama van maakt dat ie helemaal niks krijgt. Wees eens slim en volwassen. Kies eerst voor het andere fruit en dan nig maar eens zien of die neef nog langs komt, die kan het ook druk hebben met andere dingen of overreden worden door de stadsdienst in Groningen. En dan krijg je de appel ook nog eens !!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.