Direct naar de inhoud.

College B&W actualiseert armoedebeleid

gemeentehuis StadskanaalSTADSKANAAL – Het college van de gemeente Stadskanaal stelt de gemeenteraad aanpassingen in het armoedebeleid voor. Daarvoor is de nota Armoedebeleid Stadskanaal opgesteld.

Het armoedebeleid moet volgens het college meer inspelen op de vraag, met maatwerk waar dat mogelijk is. Ook moet het beleid meer wijkgericht zijn van opzet, met een grotere rol voor particulier initiatief.

Daarnaast pleit het college voor meer inzet op een vroege signalering en preventie. Incidentele subsidies voor succesvolle instellingen als Stichting Leergeld en het Jeugd Sport Fonds moeten een meer structureel karakter krijgen. Daarnaast wil het college onderzoeken welke regelingen samengebracht kunnen worden om tot een specifiek pakket voor kinderen te komen.

Het college kiest met de nota voor verdere ontwikkeling van de huidige aanpak. Stadskanaal heeft al een goed gedifferentieerd minimabeleid. De gemeente weet inwoners met weinig financiële middelen of (schuld)problemen te bereiken. Beschikbare gelden zet de gemeente effectief in.

Maar na de vorige nota Armoedebeleid uit 2011 was er aanleiding het beleid te actualiseren. Dit mede als gevolg van verschuiving van taken van het Rijk naar de gemeenten, in relatie tot de Participatiewet, de Jeugdzorg en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Ook vanuit de samenleving is om aanpassingen van bepaalde regelingen gevraagd.

De gemeente heeft bij de totstandkoming van de nota ronde tafelgesprekken gevoerd met diverse partijen die betrokken zijn bij het armoedebeleid, waaronder de participatieraad en initiatiefnemers in de wijken. Daarbij is grondig geïnventariseerd waar het huidige armoedebeleid aanpassing vraagt.

De veranderingen in het armoedebeleid kan het college binnen het beschikbare budget realiseren. Op 22 februari besluit de gemeenteraad over de nota Armoedebeleid. Na goedkeuring van de nota door de gemeenteraad, worden de aanbevelingen vertaald in een plan van aanpak voor 2016.

2 reacties op “College B&W actualiseert armoedebeleid”

  1. Nog meer mensen laten werken met behoud van uitkering en de subsidies binnen palmen dan komt het allemaal wel goed. Hoe schijnheilig kun je zijn.

  2. Ik heb dit bericht nu meerdere keren gelezen, en ik wil nu toch eens reageren. Het is triestig dat het er zo is, aan de andere kant als je in de Quote 500 kijkt zijn er in de provincie Groningen juist in deze hoek reltief veel mensen te vinden die het breder hebben. De kansen zijn er dus wel.

    Zullen we gewoon eens een dag in het jaar net doen of we allemaal heel erg rijk zijn, dan onze lekkerst zittende kleren aandoen en in alles kansen zien? Bijvoorbeeld de zaterdag voor pasen? En dan de wensen met elkaar delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-