Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

“Stelpstra doodsbang voor uitspraak kort geding!”

Peter GellingSTADSKANAAL – Wethouder Peter Gelling van de gemeente Stadskanaal is het absoluut niet eens met de opmerkingen van gedeputeerde Stelpstra over de komst van windmolens naar het Mondengebied. Dat zei hij afgelopen zaterdag tegen presentator Boelo Lutgert in het programma RTVS Actua. Hij reageert hiermee op de bewering van de gedeputeerde van Drenthe in het Dagblad van het Noorden dat de komst van windmolens onvermijdelijk is. Hier tegen vechten is volgens hem een verloren strijd. Het is alleen maar uitstel van executie.

Gelling geeft toe dat er op dit moment in de Tweede Kamer weliswaar nog steeds sprake is van een meerderheid voor de komst van windmolens, maar volgens hem is dat slechts een geringe meerderheid: “Bovendien is die meerderheid aan het tanen. Het draagvlak neemt steeds verder af. Een time-out kan dan in het voordeel werken van de tegenstanders. Dat weet de gedeputeerde ook!”

Volgens Gelling maakt de gedeputeerde zich zorgen over de uitspraak op 3 februari naar aanleiding van het kort geding dat de gemeente Borger-Odoorn heeft aangespannen. “Stelpstra roept om het hardst omdat hij doodsbang is voor die uitspraak. De uitkomst van het kort geding kan mogelijk de hele boel op zijn kop zetten. De procedure rammelt aan alle kanten. De volgorde was fout en inspraak is geen moment aan de orde geweest. Bovendien komen de Staten ook nog aan bod en die gaan er ook vast wat van vinden. Ik snap daarom wel dat hij een angstig gaat worden.”

De wethouder met duurzaamheid in zijn portefeuille vindt de komst van de windmolens in het Mondengebied een heel onzalig plan. Volgens hem wordt er ook in Den Haag aan getwijfeld: “Eigenlijk vindt minister Kamp dat ook, maar de minister heeft nu eenmaal een opdracht. Dat hij die opdracht wil uitvoeren valt hem te prijzen. Maar ik heb óók een opdracht. Die opdracht houdt in dat ik in het belang van onze inwoners wil voorkomen dat die windmolens er komen.”

Voor Gelling is het onbegrijpelijk dat de wil er niet is om naar alternatieven te kijken: “Dat vind ik wel heel erg bijzonder! Volgens mij is het je ogen sluiten voor hedendaagse en toekomstige technieken die veel verder gaan dan die achterhaalde windturbines. Het rendement van zonnepanelen wordt met de dag groter en voor die techniek bestaat een veel groter draagvlak. We moeten naar een heel andere energievorm dan die rare windmolens,” aldus de wethouder.

Geplaatst door

Webmaster RTV1

2 Reacties op ““Stelpstra doodsbang voor uitspraak kort geding!”

  1. Nadat Hamster de provincie Groningen afvalt is het nu Gelling die keihard een gedeputeerde van de Christenunie aanpakt. Het gaat goed met Stadskanaal. Nait dus.

  2. De uitspraak is bekend het blijft een Rijksregeling. Reëel is natuurlijk wel dat er een goede compensatie komt om het gebied leefbaar te houden incluisief de om,iggende gemeenten als Stadskanaal, want omdat de boel nu op slot zit zal stadskanaal meer Westwaarts moeten uitbreiden. Dat houd dan onder meer in dat bijvoorbeeld de RWZI bij het AG Wildervanckkanaal daar weg zou moeten, met een dure persleiding naar de locatie bij Pekela/N33 bijvoorbeeld. Andere wenselijke punten waar ook comoensatiegeld bij ingezet kan worden is de aanpak van de leegstand in het winkelcentrum. Door bijvvoorbeeld delen te slopen en hier weer nieuwe complexen neer te zetten. Maar ook bjvoorbeeld de ondertunneling van de provinciale weg Borger – N366 ter hoogt van het Stadskanaal zou zeker bespreekbaar moeten gaan worden. En niet te vergeten een treinverbinging Emmen – Stadskanaal, die kan dan, lijkt me ook onder een “speciale” rijksregeling worden gevoerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.