Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Jan Nieboer: “Het is oorlog in de Veenkoloniën!”

JanNieboerSTADSKANAAL – “Het is oorlog in de Veenkoloniën.” Dat zei Jan Nieboer van Platform Storm afgelopen zaterdag in het programma RTVS-Actua van RTV Stadskanaal. Hij doelde hiermee op de groeiende spanning tussen de – zoals hij ze noemt – “windboeren” en de lokale bevolking. “Sociaal gezien lijken de verhoudingen inderdaad op een oorlogssituatie.”

Nieboer begrijpt best waarom de spanning tussen de boeren en de plaatselijke bevolking toeneemt: “De boeren zijn verblind door geldzucht. Een windmolen brengt per stuk minstens € 36.000 per jaar op. Door de weerstand en de protesten van de bevolking zien de boeren echter hun kansen op deze inkomstenbron slinken. Daarom grijpen ze nu naar middelen die eigenlijk verre van democratisch zijn en niet meer passen in deze tijd. Men wil koste wat het kost zijn zin doordrijven. De bevolking daarentegen begrijpt niet waarom de boeren over de rug van de inwoners een sloot geld aan de windmolens moeten verdienen.”

Volgens Nieboer worden de leden van de VVBK (de Vereniging Van Bedrijven in de Kanaalstreek) waar hij voorzitter van is ook onder druk gezet door de windboeren: “Ze zeggen gewoon tegen onze leden dat als men geen lid meer van de club is men weer opdrachten krijgt. Als men lid blijft, worden de opdrachten ingetrokken. Daar hebben we al een aantal voorbeelden van. Gelukkig zijn er veel MKB-ers die niet van boeren afhankelijk zijn. Er zijn echter ook ondernemers die het moeilijk hebben en onder druk toe moeten geven. Zo’n handelswijze is toch niet meer van deze tijd?”

Een mogelijke oplossing van de impasse heeft Nieboer wel. “Als je ondernemer bent en je ziet iets op je afkomen wat niet positief is, dan zoek je vanzelfsprekend naar een oplossing. Die oplossing is er in de vorm van het plan Solarpark Veenkoloniën dat wij hebben voorgesteld. Dit plan levert het dubbele op van de door Henk Kamp voorgeschreven hoeveelheid megawatt. Daarmee kunnen we ruimschoots voldoen aan de duurzame doelstellingen die voor dit gebied zijn neergelegd. Met windenergie hebben we absoluut geen moeite!”

Geplaatst door

Webmaster RTV1

7 Reacties op “Jan Nieboer: “Het is oorlog in de Veenkoloniën!”

 1. Er zitten heel veel voordelen in zowel voor boeren als kleine ondernemers zowel de windturbines als de solar zonne panelen, ook de huishoudens kunnen hier voordeel uit halen die kunnen leverancier worden voor de energie maatschappijen.

 2. Spanning? Wij zijn voor windenergie. Prachtig gezicht ook.

 3. johanna kaspers holt

  heel jammer dat men de voordelen van Zonne panelen niet ziet .zolang er windboren zijn die bij alle radio en tv uitzendingen alles wat jan Nieboer en tegenstanders aangeven voor gek verklaren (natuurlijk zeggen ze dat ) van 6 jaar geleden is duidelijk geworden dat PVDA CU GroenLinks voorstander 1e uur waren .en wij maar moesten schikken dat we de windturbines voor de neus krijgen .of schadde hadden doet er niet toe .toen kwamen wij al met de zon aan zetten .maar de heren bruintjes en Munniksma hoorde ons niet .als we ze niet terug hadden geroepen stonden ze er al .maar ja de een kreeg een lintje en de ander werd burgermeester .alles was in kannen en kruiken .nee wij willen ze niet wij willen zonnepanelen

 4. O ja, dan vergeet ik natuurlijk de partij voor de dieren.
  Want ook dieren hebben last van windmolenparken.
  Google daar maar eens naar.

 5. Vandaag nog weer op radio 1 (tussen 16.00 uur en 17.00 uur) een verslag van plannen om een windmolenpark op zee te bouwen. Eneco en de stichting natuur en milieu willen extra windenergie opwekken. Letterlijk zegt de verslaggever over dit onderwerp:
  Volgens Eneco en natuur en milieu moet zo,n windmolenpark ver in zee worden gebouwd zodat mensen er geen last van hebben, dat ze het niet zien vooral. Mensen vinden het vervelend die grote wieken die dan draaien. Einde citaat.

  Hier in de Veenkoloniën vinden mensen het ook vervelend en hebben er nu al last van (stress, onrust en onzekerheid over leefomgeving, waardevermindering huizen, gezondheid enz) .
  De mensen in het kustgebied van Nederland worden blijkbaar als een hogere beschaving beschouwd die je niet kunt opzadelen met deze wanstaltige (200 meter hoge) gedrochten. In de Veenkoloniën wonen mensen straks op 500 meter van deze molens die ze niet hebben gewenst. Inspraakmogelijkheden waren er alleen bedoeld om de plannen uit te leggen die ons met (het ten onrechte gebruikte middel) de crisis en herstelwet door de strot is geduwd.
  Inmiddels is iedereen er van doordrongen dat dit een rampzalig plan is. De verschillende gemeentes zowel Stadskanaal als Drentse gemeentes verzetten zich nu om het tij te keren.
  Burgers, politiek en ondernemers aan beide zijden van dit windmolenpark zijn het eens en proberen met een alternatief plan ( zonnepanelen) de minister te overtuigen dat dit hetzelfde duurzame resultaat oplevert zonder die vervelende bijwerkingen die windmolenparken nu eenmaal hebben.
  Het is te hopen dat de lobbyactiviteiten van de landelijke politieke partijen die vertegenwoordigd zijn in de verschillende gemeentes zich actief maken om hun partijgenoten in Den Haag te overtuigen dat het windmolenpark van tafel moet. Anders zijn ze geen knip voor de neus waard.
  En dan noem ik ze maar even: PVDA:VVD:D66;SP;CDA en natuurlijk de kleinere christelijke partijen. Nou kom op gemeenteraadsleden van Stadskanaal; Borger en Odoorn ACTIE!!!!!!!!!!!!!

  Reply

 6. Van mij mogen er best windmolens komen. Ik heb niks tegen die dingen. Ik vind ze best rustgevend om naar te kijken en ze fleuren het anders zo lege, vlakke landschap mooi op. Ik snap sowieso niet dat men het argument dat windmolens lelijk zijn, serieus neemt. Dat is hetzelfde als zeggen dat je de auto van je buurman niet mooi vindt: ronduit belachelijk! Het gaat toch om het bezit van een ander en niet van jou? In dit geval zijn het de landerijen van boeren en de boeren mogen zelf beslissen wat ze er mee doen.

  Daarnaast kunnen de gemeenten misschien kijken naar hoe ze ook kunnen meeprofiteren van deze windmolens door bijvoorbeeld belasting of heffingen. Het daarmee opgehaalde geld kunnen ze dan gebruiken om andere zaken goedkoper te maken, zoals de zorg.

  @Henk Prins

  In Noord-Holland zijn 328 windturbines en in Zuid-Holland, dat én kleiner is dan Groningen én veel dichterbevolkt, 150.
  In Groningen zijn dat er 207. Er worden dus niet veel meer windmolens neergezet in Groningen dan in de ‘kustprovincies’.

 7. Pieter Jelles Troelstra

  @Jan Zuid-Holland kleiner dan Groningen, hahahahaha. Beter ga je terug naar de lagere school.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.