Direct naar de inhoud.

Vannacht en morgen kans op sneeuw

  • door:
  • op:

Winter 2014 029 Bewerkt 1STADSKANAAL/ weeronline – Vanavond is het regenachtig, maar later in de avond en vannacht neemt de kans op sneeuw toe. Ook morgen overdag, morgenavond en in de nacht naar maandag is bij neerslag kans op (natte) sneeuw.

Een lagedrukgebied trekt vandaag over Noord-Frankrijk, via de Ardennen naar Midden-Duitsland. Neerslag hiervan valt vanmiddag en vanavond als regen en in het zuiden valt meer dan in het noorden. Met een stevige (noord)oostelijke wind wordt geleidelijk iets koudere lucht aangevoerd. De vorstgrens daalt van circa 800 meter hoogte eind van de middag naar nog slechts 300 meter halverwege de nacht. Neerslag valt dan op veel plekken als natte sneeuw. Dit geldt vooral voor het midden en oosten van het land. Tijdens intensieve neerslag kan de vorstgrens tijdelijk tot aan de grond zakken en dan wordt het wit.

Waar is het morgenochtend wit?

Het is mogelijk dat de wereld wit is geworden als je morgenochtend de gordijnen open doet. De kans hierop is in de westelijke provincies nihil (<5%), maar in Gelderland, Overijssel, Drenthe en het oosten van Groningen een stuk groter (circa 30%).

Morgen overdag winterse neerslag in het oosten

Morgen is er overdag een duidelijke west-oost verdeling in de sneeuwkansen. In het westen valt neerslag als regen, in het oosten als natte sneeuw. Tijdens droge momenten is het 4-5 graden, maar tijdens natte sneeuw ligt de temperatuur op 1 Ć  2 graden.
De (vrij) krachtige noordoostenwind veroorzaakt morgen in het noorden gevoelstemperaturen rond -3 graden.

Sneeuwkansen in de nacht naar maandag

De beste kansen op sneeuw die blijft liggen zijn er in de nacht naar maandag in het zuidoosten van het land. Met een noorden- tot noordoostenwind wordt nog iets koudere lucht aangevoerd. In het westen en noorden zorgt de nabijheid van de Noordzee ervoor dat de temperatuur deze nacht boven nul blijft. Eventuele sneeuwval zal hier dus natte sneeuw zijn en niet af nauwelijks blijven liggen. In het zuiden en oosten daalt de temperatuur wel richting 0 graden en is de kans groter dat sneeuw blijft liggen.

Maandag overdag is eerst nog kans op een winterse bui. Later op de dag is het droog en zonnig bij temperaturen van een graad of 4. Mocht ergens een mooi sneeuwdek zijn ontstaan dan blijft de temperatuur daar lager.

Bron: weeronline



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal