Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Onthulling 100 meter haiku’s in Borger

Wethouder Trip

Wethouder Trip

BORGER – Leerlingen van CBS De Borgh en het Esdal College onthullen op vrijdag 19 februari om 15.00 uur samen met wethouder Albert Trip (D66) de 100 meter lange ‘Haikulijn’ op het nieuwe plein in het centrum van Borger. Het is de aanloop naar het kunstproject ‘Boon’. De projecten op het plein van Borger in 2016 zijn bedacht door en worden uitgevoerd onder leiding van kunstenaar Merijn Vrij. Haiku is een vorm van Japanse dichtkunst, geschreven in drie regels waarvan de eerste regel vijf, de tweede regel zeven en de derde regel weer vijf lettergrepen telt. De scholieren schreven in opdracht van de kunstenaar in totaal meer dan 80 haiku’s voor de Haikulijn, met als thema en inspiratie ‘opgroeien in Borger’.

Haiku’s als aanloop naar ‘Boon’
De ‘Haikulijn’ is de eerste uiting van dit jaar binnen het kunstproject in Borger van kunstenaar Merijn Vrij. Met deze gedichten aan palen worden de lengte en lijn van het toekomstige groeikunstwerk ‘Boon’ al zichtbaar. Dat project begint met een ‘boonplantdag’ op 27 mei en eindigt met een oogstfeest tijdens het Preuvenement en de Jaarmarkt op 17 september. Ook dit project zal in samenwerking met scholieren en inwoners uit Borger tot stand komen. Daarnaast werken instellingen, organisaties en bedrijven mee, waaronder IVN, Promens Care, Hunebedcentrum en Villa van Streek. Het groeikunstwerk is verdeeld in vier segmenten van (de nieuwe) rotonde tot rotonde en suggereert één lange doorgaande lijn. De basis wordt gevormd door takken, in de vorm van opschot uit de bossen van Staatsbosbeheer. Hieraan groeien pronkers omhoog, zogenaamde stokbonen. Het natuurlijk kunstwerk verwijst naar de ‘Landjes’ uit midden vorige eeuw: de volkstuinen op de es van Borger. Het groenproject sluit nadrukkelijk aan op het Cittaslow-keurmerk van Borger-Odoorn, gezond leven en Het Jaar van de Boon 2016 (uitgeroepen door de VN).

Project Haiku
Uit de serie van tachtig haiku’s kiezen een vakjury en een publieksjury drie gedichten. De winnende haiku’s worden in natuursteen gehouwen en geplaatst op het nieuwe ‘Plein voor ons allen’: een plein dat in de toekomst kan uitgroeien tot een leesplein van tientallen vierkante meters, met een mozaïek van tegels met allerlei teksten van inwoners uit Borger. Vanaf 19 februari kan het publiek een stem uitbrengen op de haiku’s op www.bouwenaanborger.nl. Een aantal haiku’s geschreven door leerlingen: De hunebedden | ze zijn zo mooi in Borger | en ze zijn zo groot De kleuren zijn mooi | zo mooi als de regenboog | rood, geel, blauw en groen Er is een nieuw plein | ook een nieuwe rotonde | in Borger Odoorn.

De projecten op het plein van Borger in 2016 zijn bedacht door en worden uitgevoerd onder leiding van kunstenaar Merijn Vrij, in opdracht van de gemeente Borger-Odoorn en de provincie Drenthe. Samenwerkingspartners zijn onder andere Promes Care, Hunebedcentrum, Staatsbosbeheer, cultuurpodium VanSlag en restaurant Villa van Streek.

Natuur als inspiratie
Kunstenaar Merijn Vrij (1971) houdt zich bezig met kunst en vormgeving in de openbare ruimte. Hij gebruikt daarbij de natuur als inspiratiebron en als materiaal, vaak met de toevoeging van groei. Ook de locatie zelf maakt onderdeel uit van zijn ontwerpen: “De plek, natuurlijke materialen en groei vormen samen mijn palet. Hoe een plek eruitziet en gebruikt wordt neem ik mee in mijn ontwerp, net als haar geschiedenis. Naast de locatie is ook het publiek belangrijk, in dit geval de inwoners en bezoekers van Borger. Het project moet gemeenschapszin en samenwerking brengen: helpen bij het maken, onderhouden en oogsten. Ik ben in mijn werk op zoek naar een toevoeging aan een locatie die kan verwonderen, plezier brengt en de bezoeker de locatie opnieuw doet beleven. In Borger lijkt dat prachtig te gaan lukken.”

Geplaatst door

Maakt deel uit van het redactie en managementteam (MT)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.