Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Veendam blijft besluitvorming herindeling uitstellen

herindeling Zuid Groningen

herindeling Zuid Groningen traag proces

VEENDAM/STADSKANAAL – De gemeenteraad van Veendam heeft het er maar moeilijk mee. Voor de zoveelste keer is het besluit om wel of niet te gaan herindelen met de gemeente Pekela en Stadskanaal uitgesteld. “We zijn nog lang niet aan besluitvorming toe”, zegt PvdA fractievoorzitter Ans Grimbergen gisterenavond.

De gemeenteraad wil nu eerst onderzoeken of er een onderzoek moet komen hoe de bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties denken over een nieuwe ‘Veenkoloniale’ gemeente. Het college van Veendam wil hiervoor 50.000 euro beschikbaar stellen. Zo gaat Veendam van onderzoek naar onderzoek. 50.000 euro is veel geld vinden de partijen SP en VVD. Overige partijen vinden dat niet. “Dit geld is echt wel nodig om serieus onderzoek te kunnen doen”, aldus burgemeester Swierstra. De grootste partij van de gemeente Veendam, gemeentebelangen,  komt met het voorstel om hiervan onafhankelijke wetenschappelijke expertise in te schakelen. Hierbij wordt gedacht aan het ‘Centrum voor Onderzoek van de Economie van de lagere Overheden’ ( COELO). Swierstra: “We moeten nu wel iets ondernemen want we kunnen niet eeuwig blijven uitstellen”.

Stadskanaal
Gelijktijdig ging het gisterenavond tijdens de gemeenteraadsvergadering in Stadskanaal er een stuk duidelijker aan toe. Daar ziet de gemeenteraad een fusie met Pekela en Veendam wel zitten. Alle raadsleden stemden in met het voorstel om te fuseren met Veendam en Pekela. Zelfs de SP Stadskanaal ging akkoord. Ook hier werd 50.000 euro op tafel gelegd voor een onderzoek hoe de samenleving betrokken moet gaan worden bij een dergelijke fusie. De raadsleden uit Stadskanaal wilden ook, het liefst zo snel mogelijk, kennismaken met de andere gemeenteraden. Of dit op korte termijn ook daadwerkelijk gaat gebeuren is nog maar de vraag nu politiek Veendam nog steeds niet in meerderheid weet wat het wil.

De raadsvergaderingen werden gisteren live uitgezonden bij de fusie-omroepen RTV Stadskanaal en RTV Parkstad [Binnenkort: RTV1].

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

3 Reacties op “Veendam blijft besluitvorming herindeling uitstellen

  1. De drie college,s hebben het voorstel aan hun raden gedaan ,om te onderzoeken of er draagvlak is om elkaar te vinden,niet meer en niet minder!
    Een vervroegde kennismaking werd ook niet unaniem gedeeld.

  2. niet aan beginnen. veendam en Stadskanaal komt niet goed. ik heb er niets mee. veel meer met Ter apel of nieuw buinen

  3. Nu op https://www.facebook.com/groups/politiekcafestadskanaal/?fref=ts een heuse discussie over de herindeling, join the club en doe ook mee!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.