Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Geen wijziging opstelling windmolens in Veenkoloniën

WindmolenontwerpBORGER/GIETEN – Er wordt niet getornd aan de opstelling van de vijftig windmolens in de Veenkoloniën. Er komen zeven lijnen met windmolens, verspreid over de gemeenten Aa en Hunze en Borger-Odoorn. Dat blijkt uit het ontwerpbesluit van minister Henk Kamp van Economische Zaken voor het Windpark De Drentse Monden en Oostermoer. Het ontwerp ligt vanaf morgen bij de gemeentehuizen Aa en Hunze, Borger-Odoorn en Stadskanaal) ter inzage, zo is te lezen in de brief die de inwoners (ook van de gemeente Stadskanaal) vandaag huis aan huis hebben ontvangen.

Wethouder Freek Buijtelaar zegt dat het net een trein lijkt die maar doordendert. Het besluit noemt hij enerzijds teleurstellend maar anderzijds ook wel verwacht: “Je ziet zoveel weerstand. Dan verwacht je dat er ook wel wat water bij de wijn gedaan kan worden. En dat is weer niet gebeurd.”

De plek waar de windmolens komen

De plek waar de windmolens komen

Drouwenermond blijft ingesloten liggen tussen een dubbele rij windmolens. En ook de rij van negen windmolens langs Nieuwediep blijft op 360 meter afstand van de bebouwing, terwijl minimaal 500 meter gewenst is. “In 2013 is in Drenthe gekeken wat voor uitgangspunten we willen hebben. Het sterkste uitgangspunt was dat we niemand willen belasten met een windmolen in de voor- of achtertuin maar nu gebeurt dat wel in Drouwenermond,” aldus Buijtelaar. De provincie Drenthe, gemeentebestuurders en politici hadden gehoopt dat minister Kamp in ieder geval de dubbele rij windmolens, waartussen Drouwenermond ingeklemd raakt, had opgeheven. Maar dat is niet gebeurd zo schrijft RTV Drenthe vandaag op haar website.

 

 

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

1 Reactie op “Geen wijziging opstelling windmolens in Veenkoloniën

 1. De inwoners van Drouwenermond komen midden in een windmolenpark te wonen op 360 meter van de molens van 200 meter hoogte.

  De provincie Drenthe wil dit waanzinnige plan niet tegen houden en laat deze mensen aan hun lot over. Schande.

  Hieronder nog een paar artikelen over de gevolgen als dit plan echt doorgaat.

  http://gezonde-energie.eu/opinie_1500m.html

  Houd windturbines op 1,5 km van bebouwing
  02/08/2014 – All

  Windturbines zijn grote machines en zeker niet het kinderspeelgoed waarmee ze vaak geassocieerd worden. Het zijn fabrieken die op een hoge paal geplaatst worden. De hedendaagse trend is om windturbines steeds groter te maken. Deze grote machines brengen reële gezondheidsklachten, licht- en geluidsoverlast met zich mee. Een overzicht vind je op onze infopagina’s. Daarnaast is er vaak ook een waardevermindering van woningen (spaargeld) wat een serieuze streep door de rekening van veel gezinnen en gepensioneerden is.

  Windmolenoverlast is geen fictief probleem. Op het gros van de plaatsen waar industriële windturbines dicht bij woonkernen ingeplant zijn, is er reële miserie. Verstoorde nachtrust, kinderen die niet kunnen slapen, hoofdpijn en andere gezondheidsklachten, mensen die moeten leven met ramen en deuren dicht om niet continu met het lawaai geconfronteerd te worden. Vooral ’s nachts, wanneer alles stil is, kan het tonale zwiepen van de wieken heel ver dragen. Wil je weg van die molen en ben je bereid te verhuizen, dan wordt je geconfronteerd met een minwaarde op je woning die tot 100.000 euro kan oplopen. Velen zitten hierdoor in de windmolenval.

  Veel burgers zijn redelijke mensen. Bij overlast contacteren ze eerst de uitbater van het windmolenpark in de hoop een oplossing te kunnen uitwerken. Voor zo’n uitbater moet de molen echter draaien. Er geldt immers: geen (wind)energie, geen subsidies. Er ontspint zich bijgevolg een hele discussie over de vraag of “we niet een beetje overdrijven” en “zo erg is dat hier toch niet”. Als individu moet je elke overlast zwart op wit kunnen aantonen.

  Hedentendage is het bepalen van de overlast veroorzaakt door een windmolen een kunst. De Vlarem-II norm legt grenzen op aan slagschaduw en geluid. Op het eerste zicht lijkt dit een rationele benadering. Op het tweede zicht leent zicht dit echter tot gigantische discussies. Waar ga je meten? Wanneer ga je meten? Hoe verwerk je de metingen? Welke normen worden gehanteerd? Zijn die normen eigelijk wel relevant? Als burger eindig je in een procedureslag over cijfertjes en methodes waar je geen ervaring mee hebt. In tegenstelling tot projectontwikkelaars heb je geen mensen in dienst die zich daar voltijds mee bezig kunnen houden. Je staat machteloos. Je enige kans ligt vaak bij een procedureslag voor de rechtbank of de Raad van Staten, iets wat je algauw 10.000 euro kost.

  In plaats van lokale gemeenschappen en hun bewoners telkenmale door dezelfde nachtmerrie te sleuren, stellen we daarom een meer praktische aanpak voor. Voer naast de bestaande regels een minimumafstand van 1,5 km in tussen een windmolen en de eerste bebouwing. Vanwaar de 1,5 km? Sla je de bestaande ervaring erop na in binnen- en buitenland, dan zie je 1,5 tot 2 km terugkomen als de afstand vanaf dewelke klachten significant beginnen af te nemen. Met andere woorden, gebruik de beschikbare empirische ervaringen. Anderhalve kilometer is trouwens de onderkant van deze ervaringsgrenzen. Op veel plaatsen spreekt men zelfs al van 3 tot 10 kilometer.

  http://www.eenvandaag.nl/binnenland/45839/_geen_windmolens_binnen_1500_meter_van_huizen_

  “Geen windmolens binnen 1500 meter van huizen”

  Radioloog waarschuwt voor gezondheidsklachten door geluid windturbines
  RADIOLOOG WAARSCHUWT VOOR GEZONDHEIDSKLACHTEN DOOR GELUID WINDTURBINES
  WEB ONLY | MA 20 MEI 2013 REDACTIE ORLA MCDONALD
  De Amerikaanse radioloog Michael Nissenbaum waarschuwt dat het geluid van windturbines de nachtrust van omwonenden ernstig kan verstoren. Zo erg zelfs dat het leidt tot psychische klachten als hoofdpijn, duizeligheid en een hoge bloeddruk.

  Volgens Nissenbaum wordt het geluid van windturbines onderschat en verkeerd gemeten. “De instrumenten die nu worden gebruikt, meten niet het specifieke laagfrequent geluid dat zo herkenbaar is voor windmolens. Overheden zouden moeten luisteren naar burgers. Als dertig van de honderd omwonenden zeggen dat ze écht last hebben van windturbines, waarom zou je dan zeggen dat zij overdrijven of er aan moeten wennen?”

  Vanavond in EenVandaag een reportage over de overlast van windturbinegeluid. Zijn de bezwaren terecht? De overheid wil het aantal windmolens in Nederland verdubbelen om te groeien naar 16 procent duurzame energie. Op dit moment loopt Nederland met 4 procent groene energie flink achter op het Europees gemiddelde van 13 procent. De nieuwe windmolens zijn volgens hoogleraar Gerard van Bussel “cruciaal, willen we niet het vuilste jochie van Europa blijven.”

  Ook Nissenbaum erkent de essentie van groene energie, maar ondanks het lage aantal inwoners dat in de polder woont, moet de impact van de overlast serieus genomen worden. Volgens Nissenbaum is het geluid van windmolens anders dan het geluid in drukke steden of langs snelwegen.

  “Door het constante gezoef is het moeilijker te wennen aan windmolengeluid dan aan, bijvoorbeeld, een drukke spoorweg.” Volgens Nissenbaum zou de minimale afstand tussen huizen en windturbines 1500 meter moeten zijn en ook pleit hij voor een stilstand regeling in de nacht en op momenten dat het hard waait. Nadeel is natuurlijk: hoe harder het waait, hoe meer energie, hoe meer inkomsten.

  Iemand die de overlast aan den lijve ondervindt is kunstenaar Peter Bes, inwoner van de Noord-Hollandse polder. Hij woont op 240 meter afstand van een winturbine en vindt dat hij “ongelooflijk opgefokt en geïrriteerd raakt van het gezoef.” Bes is niet de enige die bezwaar maakt tegen windmolens dicht bij woonkernen, ook Jacco Spil, voorzitter van het toeristisch platform Medemblik en Arjen Doedel, actiecomité Hou Friesland Mooi, doen in EenVandaag hun verhaal.

  Over het onderzoek van Nissenbaum zegt hoogleraar Gerard van Bussel: “Bij de plaatsing van windmolens wordt rekening gehouden met het geluid dat ze maken. De hoeveelheid geluid te horen ter plaatse van aanwezige bebouwing mag de norm hiervoor niet overschrijden. Infrageluid, geluid dat je niet kunt horen maar waarvan je wel ziek zou worden, zelfs tot op zeer grote afstanden van een windmolen, is het nieuwste argument van tegenstanders van windenergie. Maar ik ken geen wetenschappelijk onderbouwd onderzoek waarin dit wordt aangetoond.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.