Direct naar de inhoud.

The Classics uit Limburg: allesbehalve vergeten op het MPF Borger

  • door:
  • op:
The Classics
The Classics

BORGER – Met de komst van The Classics naar het Mega Piraten Festijn in Borger gaat een lang gekoesterde wens van organisator Eddie Mensink in vervulling. De Limburgse band boekte begin, medio jaren zeventig internationale successen met hits als ‘My Lady of Spain’ en ‘Yellow Sun of Ecuador’. Van de eerste single werden meer dan 500.000 exemplaren verkocht. De muziek van de band leek in de vergetelheid te zijn verdwenen, maar bleef, zonder medeweten van de band, populair in het noordoostelijke piratencircuit. Het Mega Piraten Festijn Borger vindt plaats op zaterdag 19 maart. Er zijn nog circa 1.500 kaarten.

 “Een jaar of drie, vier geleden kregen we ineens weer een aanvraag vanuit Twente”, vertelt zanger/gitarist Harrie Broens, het enige overgebleven originele lid van de band. “Kijk, wij komen nog uit de tijd dat het not-done was om de hele avond eigen werk te spelen. We deden alleen onze hits en richtten ons verder op covers. Zo zijn we dat altijd blijven doen. Maar daar kregen we er ook een lijst bij met allemaal verzoeknummers. Eigen werk dat we eigenlijk nog nooit live hadden gespeeld. LP-nummers, B-kantjes. Die hebben we met heel veel plezier opnieuw ingestudeerd. En nu worden we regelmatig uitgenodigd voor optredens op piratenfeesten in de noordoostelijke provincies. Alsof onze populariteit een tweede piek krijgt.”

De band The Classics werd begin jaren 60 opgericht in Stramproy. Toen meerdere leden halverwege de jaren 60 in dienst moesten, werd de band opgeheven, maar in ’66 kreeg de formatie een doorstart. De leden begonnen ook met het schrijven van eigen werk. De band ontwikkelde al snel een eigen geluid, waarin gemakkelijk in het gehoor liggende Engelstalige pop werd gecombineerd met samenzang. De groep werd onder de vleugels genomen door Johnny Hoes. In 1969 nam de band het nummer ‘Try it again op’. Dat belandde ergens in een kast, waar het jarenlang bleef liggen. Totdat het in ’72 met een nieuwe tekst werd uitgebracht als ‘My Lady of Spain’. Het werd een internationale hit. Daarna volgden hits als ‘Yellow Sun of Ecuador’, ‘Papa Peppone’, ‘My Russian Lady’, ‘In Yucatan’, ‘Sunshine Baby’, ‘Wings of an Eagle’ en ‘Gimme that Horse’. De vele bezoekjes aan Hilversum, waarbij bandlid/manager Jan Dirkx vaak vlaaien meenam, leverde het geluid van de band de bijnaam ‘Vlaaiensound’ op, als Limburgse tegenhanger van de Volendamse Palingsound.

Buitenland

De succesperiode duurde tot eind jaren zeventig, maar de band bleef, in een flink gewijzigde samenstelling bestaan. In 1992 volgde een afscheidsconcert met alle oude leden, waarna de band er een punt achter zette. In 2001 werd de Classics Revival Band opgericht met onder andere Harrie en zijn zoon Rolph Broens. Het repertoire: de eigen hits van vroeger, aangevuld met covers. De meeste leden uit de succestijd zijn overleden, maar nu de band ook andere nummers van The Classics aan de setlijst heeft toegevoegd, durft Harrie het sinds kort weer aan om onder die naam op te treden. “Ik heb in die zin het geluk gehad dat ik als zanger/gitarist altijd redelijk beeldbepalend ben geweest.”

Harrie denkt met veel plezier terug aan de hoogtijdagen. “De doorbraak met ‘My Lady of Spain was een absoluut hoogtepunt. Ik weet ook nog dat we wat later twee maanden achter elkaar waren geboekt voor Scala Jumbo Dancing in Valkenburg. In die tijd werd ‘Yellow Sun of Ecuador’ een hit. Het werd daar steeds drukker, de mensen kwamen overal vandaan. Een geweldige tijd. We hebben in Oostenrijk nog met dat nummer op 1 gestaan en ook in Duitsland en Zuid-Afrika deed die single het goed. In ’76 hebben we zelfs nog een TV-special opgenomen in Wenen. Dat was voor de Oostenrijkse tv. Onze eigen nummers zijn in het buitenland altijd groter geweest dan hier.”

Het was dus voor Harrie een grote verrassing toen enkele jaren geleden bleek dat het noordoostelijke deel van de Nederlandse piratenscène het werk van de band allesbehalve vergeten was. “We zijn het altijd blijven draaien”, stelt MPF-organisator Eddie Mensink, zelf ook jarenlang actief geweest als piraten-DJ. “Die muziek is altijd ondergronds blijven leven. En dat is echt niet alleen iets van de laatste drie, vier jaar.”

Bevreemdend

Harrie vindt het allemaal geweldig. Als senior, hij wordt binnenkort 71, van de band, die verder bestaat uit zijn zoon en enkele van zijn leeftijdsgenoten, houdt hij het allemaal nog prima vol. “Ik geloof dat de anderen zich ook een beetje hebben aangepast aan mijn leeftijd”, stelt hij lachend. “We worden nu weer ontzettend vaak gevraagd voor piratenfeesten in noordoost-Nederland. Jong en oud, iedereen zingt onze nummers mee. Heel bijzonder. Helemaal omdat wij vaak de enige Engelstalige band op die feesten zijn. Dat bevreemdt me zelfs een beetje. Maar stiekem zijn we nu bezig aan onze tweede piek. En het mooie is dat de waardering voor ons eigen werk nu nog groter is dan de eerste keer. En dan zo meteen het Mega Piraten Festijn in Borger. Da’s toch nog wel weer van een iets andere orde dan die andere piratenfeesten. We zullen het meemaken! Ik vind het een hele eer dat dit circuit onze muziek zo heeft herontdekt!”

Programma

Jannes, Mooi Wark, Lucas & Gea, The Classics, Frans Duijts, Wolter Kroes, Thomas Berge, Marianne Weber, Gebroeders Ko, John de Bever, Harten 10, Lesley Williams, Rene Karst, Ancora, Vinzzent, Monique Smit, Koos Alberts, Sieneke, Frank van Etten, Bonnie St. Claire, Jan Keizer en Anny Schilder, Edwin van Hoevelaak, Stad en Land, Belinda, Helemaal Hollands, Stef Ekkel, Gino Graus, Jacques Herb, Henk Dissel en Hessel Wijkstra.

Voorverkoop

Kaarten (à 22,50 euro, exclusief reserveringskosten) zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij de Bruna in Borger, CD Hal in Ruinen, Snackbar Succes in Gieten, Total de Punt in De Punt, Hekman Muziek in Winschoten, Snackbar John in Gasselte, Total Drentse Poort in Nieuw Buinen, Avia Xpress in Elp en bij alle vestigingen van Primera (onder andere in Assen, Emmen, Stadskanaal, Groningen en Coevorden). Daarnaast kunt u ook kaarten reserveren via www.megapiratenfestijn.nl.

Het terrein aan de Buinerstraat is geopend vanaf 18.30 uur. Het officiële programma begint rond 19.45 uur.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal