Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Mogelijk miljoenenschade Astron door windturbines

<a href=” />

Foto: netwerk LOFAR

– Foto: antenne netwerk LOFAR

BORGER/EXLOO – De bouw van de vijftig windturbines in de Drentse Veenkoloniën dreigt een miljoenenschade te veroorzaken voor LOFAR, de radiotelescoop van Astron die uit 20.000 kleine antennes bestaat. Het antenneveld van Lofar in en rondom Exloo zal door het windpark worden verstoord. Dat betekent dat 53 stationclusters, verspreid door heel Europa, nauwelijks nog bruikbaar zullen zijn. Dat zegt directeur Marco de Vos van Astron, het sterrenkundig instituut in Dwingeloo. LOFAR is een uniek ICT-project dat is ontstaan uit de ambitie van Nederlandse sterrenkundigen om het begin van ons heelal waar te nemen. LOFAR staat voor ‘Low Frequenty Array’ en is een radiotelescoop die honderd maal gevoeliger is dan normale radiotelescopen. De kleine antennes zijn verdeeld over een gebied met een diameter van 100 kilometer in Nederland en gekoppeld aan een supercomputer via een uitgestrekt glasvezelnetwerk. Daarnaast worden stations met antennes in Duitsland, Groot-Brittannië, Ierland (aanbouw/opdracht), Polen, Frankrijk en Zweden gebouwd en aangesloten op het Nederlandse netwerk. Daarmee zou LOFAR een 15x hogere beeldscherpte gaan bereiken.

Lofar vreest door de komst van het windpark nu enkele opdrachten mis te lopen en ook geen eigen ruimte-onderzoek meer te kunnen doen. De organisatie vreesde al langer dat de windmolens in Drenthe problemen zouden kunnen gaan veroorzaken, maar kon dit tot voor kort niet hardmaken. Eigen onderzoek naar de invloed van windturbines op een antenneveld in Roodeschool bevestigde nu de vrees. Zodra wieken van de windmolens boven de horizon uitsteken, ontstaat er een nadelig echo effect liet de organisatie vorige week nog weten via het DvhN.

De Vos heeft inmiddels bij minister Kamp zijn bevindingen uiteengezet maar deze zegt toch door te willen zetten met de windmolenplannen in het Drentse veenkoloniaal gebied. Kamp erkent dat de windmolens voor storing gaan zorgen, maar dat zoiets in een klein land als Nederland niet te voorkomen is. Kamp wil proberen de storing tot een minimum te brengen. Het project LOFAR heeft 100 miljoen euro gekost en is grotendeels bijeen gebracht door middel van subsidies, de Nederlandse overheid en het belanghebbende bedrijfsleven.

 

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

8 Reacties op “Mogelijk miljoenenschade Astron door windturbines

 1. Als dit in het westen van Nederland speelde dan kwam er verzet en werd de minister teruggefloten.
  In de Veenkoloniën wonen mensen die niet mondig genoeg zijn. Ze hebben geen lef en onvoldoende kennis om zich hier tegen te verzetten en daar maakt Kamp slim gebruik van.
  Jammer van dit mooi gebied.

 2. Het trieste in onze “democratische” maatschappij is dat je wordt afgerekend als klokkenluider van misstanden, activist tegen windmolens, activist tegen de aardbevingen, activist tegen de misleidende instroom van asielzoekers, misbruik van netwerkversie. Bij burgerlijke ongehoorzaamheid word je door de overheid meteen als terrorist gekenmerkt en veroordeeld o.a ook door je eigen afwachtende sociale omgeving. Gevolg je keihard opstellen en doorgaan of je aansluiten bij de massa!

 3. Het ene achterlijke project heeft last van het andere… LOFAR, onzin project betaald van vooral gemeenschapsgeld. Vreemd genoeg zit daar niemand mee, maar geldt natuurlijk hetzelfde voor die windmolens. Niet dat ik voorstander ben, maar dat zogn. verzet begint wel zielige vormen aan te nemen, zoals die sneue onrealistische photoshop plaatjes met enorme windmolens (zogn horizonvervuiling) kom op zeg! Om nog maar te zwijgen van “slagschaduw” wat een flauwekul… Die windmolens komen er, accepteer dat gewoon en maak je druk om de dingen in het leven die er wel toe doen!

  • Hallo Martin,

   Uit jouw verhaal begrijp ik dus dat je niet een windmolen op 400 meter van je huis hebt staan. Hier komen er 50. Bovendien vindt je het dus niet erg dat er heel veel geld ( ons geld) in volkomen nutteloze en achterhaalde windturbineparken gestoken wordt. Dat er een paar boeren en landeigenaren 15 jaar achtereen ruim 30 .000 euro per jaarvangen, of de windmolen nu draait of niet. Dat de landeigenaren vaak hier helemaal niet wonen maakt ook niet uit blijkbaar .Beetje sneu om je mening te geven en niet in te lezen over deze problematiek.

  • Laat ik voorop stellen dat het opvalt dat jij je hier druk om maakt. Maak jij je druk om andere dingen die er voor jou toe doen. Steek daar je ENERGIE in.

 4. Everlien Langenburg

  Minister Kamp,

  Zoek uit waar Martin woont en plaats daar een paar windmolens. Hij is een van de weinigen die er geen bezwaar tegen zou maken!!!
  Lang leve Martin!!!!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.