Direct naar de inhoud.

Alles over katten in het Streekhistorisch Centrum

  • door:
  • op:

Een van de vele kattenportretten van Ietje Röhr
Een van de vele kattenportretten van Ietje Röhr
STADSKANAAL – Op zondag 20 maart houdt Ietje Röhr een lezing in het Streekhistorisch Centrum over katten. Zij gaat in op de rol van de kat in de geschiedenis, in de beeldende kunst en ook over de kat als huisdier.

De relatie tussen mens en kat gaat terug tot de oude Egyptenaren. Rond 3000 v. Chr. zijn de eerste sporen gevonden van het samenleven tussen katten en mensen. Katten vonden hun voedsel in de rijk gevulde graanschuren waar het wemelde van ratten en muizen, en de mens had er voordeel van dat de katten deze plaagdieren vingen.

Door de eeuwen heen zijn de van oorsprong wilde dieren gedomesticeerd en werd ermee gefokt waardoor ze nu voorkomen in vele gedaanten. Niet altijd echter kregen de katten een goede behandeling. Gedurende bepaalde periodes in de middeleeuwen en de vroegmoderne tijd, werden katten juist gezien als de dragers van het kwaad en zouden ze bovendien ongeluk brengen.

Ietje Röhr is docente beeldende vorming en in haar eigen werk als kunstenares staat de kat steeds centraal. Daarnaast is ze kattenkeurmeester op internationale shows.

De lezing begint om 14.30 uur. Reserveren voor de lezing kan tijdens kantooruren telefonisch op 0599-612649 of via info@streekhistorischcentrum.nl. De entree bedraagt € 4,00, donateurs van het SHC betalen € 2,50.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-