Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Minister Kamp moet rekening houden met LOFAR

Jan Nieboer vecht tegen de windmolens (F: RTVS)

Jan Nieboer vecht tegen de windmolens (F: RTVS)

STADSKANAAL / DEN HAAG – De tweede kamer heeft besloten dat minister Kamp geen windmolens mag plaatsen zonder rekening te houden met LOFAR. Lokale media hadden eerder melding gemaakt van ontvangstproblemen die de supertelescoop zou gaan ondervinden van de wieken van de windmolens. Astron directeur De Vos had dit ook aangegeven in Den Haag. De tweede kamer heeft nu besloten dat de minister hier rekening mee moet gaan houden.

Als het hele windmolenplan in de Drentse Veenkoloniën door zou gaan betekent dit een fikse (financiële) tegenslag voor LOFAR. Kamerlid Agnes Mulder (CDA), die een motie indiende reageert blij: Een meerderheid van de tweede kamer is het gelukkig met mij eens en zien dit ook in”. Agnes Mulder wijst op de grote investeringen die het Rijk maar ook het bedrijfsleven uit binnen en buitenland inmiddels hebben gestoken in LOFAR. Nu er mogelijk windturbines geplaatst worden leidt dit tot grote schade en dreigt er een desinvesteren.

windenergieMinister Kamp moet nu bij de eventuele plaatsing van de windmolens rekening gaan houden met het radiotelescoopnetwerk. De minister noemde de risico’s voor LOFAR eerder ‘aanvaardbaar’. Hoe de minister op deze motie gaat reageren is nog onbekend.

Bewonersbijkomsten

Intussen is er geschrokken gereageerd op de verbodsregels die het ministerie van EZ oplegt bij de bewonersbijeenkomsten over de windmolens. Deze bijeenkomsten worden gehouden tussen 21 maart en 7 april in Stadskanaal, Gieterveen en Tweede Exloermond. Het ministerie wil een persoonsregistratie met barcode instellen. Ook is er een verbod op gebruik van de mobiele telefoon, mogen er geen films of foto’s gemaakt worden en is het verboden om gesprekken op te nemen. Jan Nieboer, woordvoerder van actiegroep Tegenwind Veenkoloniën vindt het allemaal te gek voor woorden. Nieboer wil juist informatie van de woordvoerders van EZ registeren tijdens de bewonersbijeenkomsten omdat deze waardevol kunnen zijn bij volgende juridische stappen.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

3 Reacties op “Minister Kamp moet rekening houden met LOFAR

  1. jan Pietersen

    Veel waardering voor Jan Nieboer en zijn mensen!

  2. De risico,s zijn aanvaardbaar zegt Kamp. Leg dat ook eens uit exellentie.

  3. Jeroen Huizinga

    Ik overtref graag met zéér veel waardering voor Jan en zijn mensen! Ja die Minister Henk Kamp leest U maar uitgebreid op mijn twitteracc @jeroen1huizinga wat ik van die man vind! Jan Nieboer is een uitstekende spokesman voor ons allemaal hier in de veenkoloniën want het zal je maar gebeuren een windmolen pal voor je huis! Henk Kamp en z,n kornuiten zullen met een waterdicht rapport over de ins en outs van LOFAR moeten komen en reken maar dat de internationale wereld zal meekijken of er (weer) een falsificatie rapportje in elkaar geklunst is. Want we zijn gewaarschuwd! RIVM lijkt zich terughoudend op te stellen en dat riekt naar weg kijken en daar zit dit hele verhaal vol mee. We zullen met z,n allen zien hoe sterk de windlobby in de Haagsepolitiek geïnfiltreerd is!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.