Direct naar de inhoud.

Minister Kamp moet rekening houden met LOFAR

  • door:
  • op:
Jan Nieboer vecht tegen de windmolens (F: RTVS)
Jan Nieboer vecht tegen de windmolens (F: RTVS)

STADSKANAAL / DEN HAAG – De tweede kamer heeft besloten dat minister Kamp geen windmolens mag plaatsen zonder rekening te houden met LOFAR. Lokale media hadden eerder melding gemaakt van ontvangstproblemen die de supertelescoop zou gaan ondervinden van de wieken van de windmolens. Astron directeur De Vos had dit ook aangegeven in Den Haag. De tweede kamer heeft nu besloten dat de minister hier rekening mee moet gaan houden.

Als het hele windmolenplan in de Drentse Veenkoloniën door zou gaan betekent dit een fikse (financiële) tegenslag voor LOFAR. Kamerlid Agnes Mulder (CDA), die een motie indiende reageert blij: Een meerderheid van de tweede kamer is het gelukkig met mij eens en zien dit ook in”. Agnes Mulder wijst op de grote investeringen die het Rijk maar ook het bedrijfsleven uit binnen en buitenland inmiddels hebben gestoken in LOFAR. Nu er mogelijk windturbines geplaatst worden leidt dit tot grote schade en dreigt er een desinvesteren.

windenergieMinister Kamp moet nu bij de eventuele plaatsing van de windmolens rekening gaan houden met het radiotelescoopnetwerk. De minister noemde de risico’s voor LOFAR eerder ‘aanvaardbaar’. Hoe de minister op deze motie gaat reageren is nog onbekend.

Bewonersbijkomsten

Intussen is er geschrokken gereageerd op de verbodsregels die het ministerie van EZ oplegt bij de bewonersbijeenkomsten over de windmolens. Deze bijeenkomsten worden gehouden tussen 21 maart en 7 april in Stadskanaal, Gieterveen en Tweede Exloermond. Het ministerie wil een persoonsregistratie met barcode instellen. Ook is er een verbod op gebruik van de mobiele telefoon, mogen er geen films of foto’s gemaakt worden en is het verboden om gesprekken op te nemen. Jan Nieboer, woordvoerder van actiegroep Tegenwind Veenkoloniën vindt het allemaal te gek voor woorden. Nieboer wil juist informatie van de woordvoerders van EZ registeren tijdens de bewonersbijeenkomsten omdat deze waardevol kunnen zijn bij volgende juridische stappen.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal