Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Van lokale omroep naar Streekomroep

Henk Otter van RTVS/RTV1 luistert gespannen toe - Foto: B.J. Brinkman

Henk Otter van RTVS/RTV1 luistert gespannen toe – Foto: B.J. Brinkman

HEERENVEEN/STADSKANAAL/VEENDAM – Maandagavond 21 maart werd in het Abe Lenstra stadion in Heerenveen een informatiebijeenkomst over de toekomst van de lokale omroep gehouden door de OLON en de NLPO. NLPO staat voor  Nederlandse Publieke Lokale Omroep en is een stichting voor de collectieve belangen. Er worden in totaal zes bijeenkomsten door het hele land georganiseerd. In deze eerste informatiebijeenkomst gericht op het Noorden werden de plannen voorgelegd voor de vorming streekomroep. Iets wat binnen 5 jaar gerealiseerd moet zijn.  

Bernard Kobes

Bernard Kobus

Volgens Bernard Kobes, directeur NLPO en woordvoerder worden de huidige 260 lokale omroepen in Nederland ‘heringedeeld’ in ca. 50 tot 80 streekomroepen. Dit is nodig om in de toekomst zowel financieel als inhoudelijk kwalitatief goede streekgebonden omroep te kunnen garanderen. De NLPO heeft 5 jaar de tijd en geld gekregen van het OCW voor het verandertraject lokale omroep naar streekomroep.

Financiën

streekomroep foto BJ BrinkmanDe drie lagen van de publieke omroep hebben gezamenlijk 975 miljoen euro te verdelen. Waarbij 12.5  miljoen beschikbaar is voor de bekostigingsplicht richting de lokale zenders. De huidige bekostigingsplicht loopt via de gemeenten en is ongeveer 1.40 euro per woonunit. Dit is niet voldoende om goede omroep te waarborgen en zeker niet bij gemeenten met weinig inwoners. Om financieel toch kwalitatief goede omroep te kunnen exploiteren moet dit bedrag dus omhoog. De NLPO wil dan ook dat het geld in de toekomst rechtstreeks naar de zendgemachtigde wordt overgemaakt waarbij gelijktijdig het aantal zendgemachtigden drastisch zal worden teruggebracht.

Volgens de NLPO zal het budget voor een zendgemachtigde gemiddeld € 500.000 worden. De helft hiervan moet de omroep dan zelf uit de markt halen. Hiervoor moet radio, televisie en internet bekostigd worden als mede ondersteuners. Dit zijn (parttime) journalisten en opleiders. Deze opleiders moeten de kwaliteit van de medewerkers, waar gewenst, verhogen en nieuwe medewerkers gaan begeleiden.

Er komt een kwaliteitskeurmerk waarin nog niet helemaal duidelijk is wat precies de eisen zijn, wel is duidelijk dat de kleine omroepen van onder de € 10.000 bekostiging geen nieuwe zendvergunning krijgen.  Ook zal er gekeken worden naar het niveau van de nieuwsvoorziening. De bekostiging wil het NPLO overhevelen naar het CvdM maar dan is er eerst een wetswijziging nodig. Een streekomroep kan op verschillende manieren gevormd worden, het kan een gefuseerde omroep zijn of een RMC die uit meerdere units bestaan. Belangrijkste voorwaarde is de omroepen deel uitmaken van een regio met een lokale verankering.

Voorstel kaart

Voorstel kaart

Wijzigingsverzoeken

Er ontstond nogal wat ‘reuring’ tijdens de voorlichting. Met name uit Friesland en de kop van Overijssel was er veel ergernis. Veel omroepen waren het dan ook niet eens met de voorgestelde streekindeling op het kaartje tijdens de presentatie. Daarom is er een mogelijkheid tot verandering. Wijzigingsvoorstellen kunnen worden ingediend tot 1 juni. Een Change Board beoordeelt alle wijzigingsvoorstellen en brengt dan nog voor 1 juli advies uit aan de directie van NLPO.  De NLPO en de OLON willen op 1 augustus de definitieve kaart Streekomroepen in Nederland publiceren.

RTV Stadskanaal, RTV Parkstad, RTV Borger-Odoorn en Omroep Aa en Hunze willen een streekomroep vormen voor het Veenkoloniale gebied en de Hondsrug onder de naam RTV1

Bron: semsland.nl 

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

2 Reacties op “Van lokale omroep naar Streekomroep

  1. Ik zat net eens om de kaart te kijken, maar Midden Drenthe (Beilen en omgeving) hebben nog helemaal geen streekomroep. Er zijn wel pogingen gedaan een lokale omroep op te zetten, maar cvdm zegt nee. Iets om die kant ook mee te nemen?

  2. Hoogstwaarschijnlijk sluit Midden-Drenthe zich aan bij de streekregio Noord en Midden-Drenthe.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.