Direct naar de inhoud.

De Semsstraatkerk, de oudste kerk van Stadskanaal

  • door:
  • op:

SHC act25 20160403 Semsstraatkerk lezing op locatie 960pxSTADSKANAAL – Op zondag 3 april organiseert het Streekhistorisch Centrum in samenwerking met de Stichting Vrienden van de Semsstraatkerk een lezing over de geschiedenis van deze oudste kerk van Stadskanaal. De kerk is de afgelopen jaren gerenoveerd en opnieuw ingericht voor een meer multifunctioneel gebruik. Deze werkzaamheden naderen hun voltooiing. Twee bestuursleden van de Vrienden geven uitleg geven over de geschiedenis en de werkzaamheden.

In de lezing vertelt Klaas Baas over de bouw, de uitbreiding met de toren en de aanbouw van “Ons Huis”. Ook zullen de bezoekers meer te horen krijgen over enkele predikanten die veel gedaan hebben voor de Hervormde gemeente in Stadskanaal. Na de pauze vertelt Annelies Langenburg over wat er in de afgelopen drie jaar is gebeurd, met de oprichting van de Stichting Vrienden van de Semsstraatkerk en over hun plannen met het gebouw. Na deze presentaties is er dan nog gelegenheid om de vernieuwde kerk te bezichtigen en een kleine expositie te bekijken van foto’s van de kerk. De officiële opening is gepland in het weekend van 30 april/1 mei, maar nu wordt er dus al een voorproefje geboden op de voltooiing.

De van oorsprong Nederlands Hervormde kerk werd in 1830 gebouwd als eerste kerk van Stadskanaal. Deze nieuwe kolonie telde toen ca. 2000 inwoners. Tot 1830 behoorden de Hervormden in Stadskanaal tot de kerken van Onstwedde en Wildervank. De grond waar de kerk op gebouwd werd, werd al in 1821 geschonken door de gemeenteraad van de stad Groningen, samen met 4000 gulden voor de bouw van een kerk en een pastorie.

De lezing begint om 14.30 uur in de Semstraatkerk aan de Semsstraat 2 te Stadskanaal. De deuren gaan vanaf 14.00 uur open. Van de bezoekers wordt een vrije gift aan de Stichting Vrienden van de Semsstraatkerk gevraagd als een bijdrage in de kosten.

Het SHC is deze middag overigens ook geopend voor bezoekers. Te zien zijn de tentoonstellingen ‘Lintkant’ met werk door de kantklosgroep van Jantje Kupers-De Roo en antieke kleding en accessoires uit de eigen collectie.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal