Direct naar de inhoud.

Wildervanck met CK

A.G. Wildervanck (F: Veenkoloniaal museum)
A.G. Wildervanck (F: Veenkoloniaal museum)

COLUMN – We staan aan de vooravond van een nieuwe gemeente in Zuidoost Groningen. Nee, niet die van Westerwolde. Brinkieman heeft het nu over de gemeenten ‘Veendam, Pekela en Stadskanaal’. Een prachtig Veenkoloniaal gebied. Een gemeente met rond de 70.000 inwoners. De politiek heeft nog geen definitief besluit genomen. De een wil zus en de ander denkt zo. We hebben conservatieve politici maar gelukkig ook progressieve raadsheren. Het leven is immers te kort om te blijven stilstaan. De Veenkoloniale toekomst lacht ons toe.

 
Naadloos
Nu ook de rest van de provincie eindelijk een geliefde heeft gevonden kan de aanstaande verloving eigenlijk niet uitblijven, Patrick Brouns kijkt immers mee. De CDA- gedeputeerde zou ervan langs krijgen omdat hij gemeenten die te lang bleven dralen eindelijk tot actie heeft vermaand. Hij zou zijn verkiezingsbelofte niet zijn nagekomen zeggen sommige conservatieven. Niets is echter minder waar. Kijk naar ‘Midden Groningen’ en kijk naar ‘Westerwolde’. Zijn aanpak heeft hier prima geholpen. Eindelijk een doorbraak voor Haren. Tuurlijk, zo’n gemeente hoort bij de Stad. Als Brinkieman door de Stad Groningen rijdt richting huis ‘de Veenkoloniën’ heeft ie soms niet eens door dat ie alweer in Haren zit. Stad en Haren gaan naadloos in elkaar over.

 
Wildervanck
Naadloos in elkaar over gaan.. Waar zie je dat nog meer. Yep, bij de gemeenten Stadskanaal en Veendam. En wel in het dorpje Wildervank. Laten we daarom de nieuwe gemeente ‘Wildervanck’ gaan noemen. Wildervanck met een ‘C’ erin. Een mooi eerbetoon aan de man die ooit deze streek groot heeft gemaakt. De vervener Adriaan Geerts Wildervanck!! Dankzij hem ontstonden de dorpen Veendam, Pekela en (groot) Wildervank. Wist U dat Wildervank in de negentiende eeuw bijna tot aan het centrum van het huidige Stadskanaal doorliep? Wildervanck mensen, denk daar maar eens over na. Je hoeft geen politicus te zijn om te snappen dat deze (neutrale) naam van onze stichter, die leefde tussen 1605 en 1661, geen groter eer aangedaan kan worden..

Brinkieman

Bert Jan Brinkman is redacteur bij RTV Stadskanaal (RTV1) en schrijft de columns op persoonlijke titel

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-