Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Winkelcentrum Stadskanaal moet compacter

Centrum Stadskanaal

Centrum Stadskanaal gezien vanuit Het Raethys. (RTV1) 

STADSKANAAL – Het winkelcentrum van Stadskanaal moet compacter worden. Voor de aanpak hiervoor is ruim acht miljoen euro nodig. Drie miljoen daarvoor komt voor rekening van de gemeente. Dat zegt wethouder Peter Gelling (GBS) vandaag in het Dagblad van het Noorden.

Het winkelcentrum van Stadskanaal, dat een regionale functie heeft, kampt in toenemende mate met leegstand. Het gevolg van krimp en veranderend koopgedrag. Een onafhankelijk onderzoeksbureau constateerde onder meer dat het winkelcentrum nu te langgerekt is. De winkels staan over vele kilometers langs het water van het Stadskanaal. Volgens het bureau zou het winkelaanbod meer geconcentreerd moeten worden. Het Mennistenplein, Europaplein en de straten in de omgeving zouden de locatie voor het winkelcentrum moeten zijn. Dit zou ook de aantrekkelijkheid vergroten.

Subsidieaanvraag

Wethouder Peter Gelling (GBS)

Wethouder P. Gelling (RTV1)

De gemeente en de handelsvereniging willen met de adviezen van dat onderzoeksbureau aan de slag. ,,We willen ook graag dat compactere centrum’’, zegt Gelling. ,,Maar om dat te krijgen, is veel geld nodig. Daarom hebben we deze week besloten bij de provincie Groningen een subsidie van 3 miljoen euro aan te vragen.’’ De provincie stak eerder ook miljoenen in de opknapbeurt van andere centra, bijvoorbeeld dat van Winschoten.

Zelf willen burgemeester en wethouders ook 3 miljoen euro ophoesten. ,,En daarbij zullen betrokken middenstanders en particuliere eigenaren van panden bijdragen leveren’’, zegt de wethouder. ,,Al met al heb je het dan over een bedrag van 8 tot 10 miljoen euro.’’

Verhuizing

Met dat geld kunnen volgens Gelling bijvoorbeeld middenstanders worden geholpen bij het verhuizen naar dat compacte winkelcentrum. ,,Met het bedrag kunnen ook panden, die dan leeg komen te staan of verouderd zijn, worden gesloopt. Ook kunnen winkelpanden met het geld zo worden aangepast dat ze aantrekkelijker worden.’’

De wethouder wil dat er in de loop van dit jaar een kant-en-klaar plan ligt voor de facelift van het winkelcentrum. ,,Hopelijk kan het door die opknapbeurt zijn belangrijke functie houden.’’ Gelling wijst er trouwens op dat ook wordt bekeken hoe de sterke punten van het centrum nog meer benadrukt kunnen worden. Hij denkt daarbij aan het gratis parkeren, de grote zaterdagmarkt en de aanwezigheid van het Stadskanaal. Hij wil de vaarrecreatie meer bij het winkelcentrum betrekken.

Bron: DvhN

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.