Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

‘Bevroren Traan’ Herinneringscentrum Kamp Westerbork gestolen

Bevroren Traan

Bevroren Traan

WESTERBORK – Directeur Dirk Mulder van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork deed afgelopen week een opmerkelijke ontdekking. Één van de twee glazen tranen van het monument de Bevroren Tranen is van zijn sokkel verwijderd. Het beeld, gemaakt door kunstenares en oud-verzetsstrijdster Truus Menger, staat sinds 1 december 2001 in de tuin vóór het Herinneringscentrum. Al vijftien jaar kijkt Dirk Mulder vanaf zijn kantoor naar de Bevroren Tranen in het weiland. “Het viel dan ook meteen op toen één van de twee tranen weggehaald was.”

Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork betreurt het zeer dat iemand het monument heeft vernield en deed gisteren aangifte bij de politie. Bevroren Tranen is een glazen kunstwerk, aangebracht op twee sokkels van marmer, waarvan er één hoger is dan de andere. Op elke sokkel staat een glazen object in de vorm van een traan. De eerste traan op de lage sokkel is onbeschreven. Op de tweede traan staan voornamen van kinderen gegraveerd. De ‘onbeschreven traan’is sinds deze week vermist.

Het monument is geïnspireerd op het lied Bevroren tranen van zanger Maarten Peters, dat is opgedragen aan kunstenares en oud-verzetsstrijdster Truus Menger. Zij heeft op haar beurt een beeld naar dit lied gemaakt. De titel Bevroren Tranen is ontleend aan een gedicht van de Italiaanse dichter Dante Alighieri uit de vroege 14e eeuw over zijn reis door de hel. In dit verhaal is het verdriet zo groot dat het zich niet meer kan uiten; zelfs de tranen zijn bevroren.

De namen die op één van de twee glazen tranen staan gegraveerd zijn van joodse en Sinti kinderen die zijn gedeporteerd uit kamp Westerbork. Mensen waarvoor Truus Menger in het verzet zat. Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork vraagt mensen uit de kijken naar de gestolen traan en eventuele tips door te geven aan de politie in de gemeente Midden-Drenthe.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.