Heren 2 JahnII basketball gaan voor kampioenschap

• door:
  • op:
Kampioenen
Kampioenen

STADSKANAAL – Afgelopen zaterdagavond reisden 5 auto’s uit verschillende windstreken naar de sporthal in Peize. Daar werd in een rechtstreeks duel gespeeld om het kampioenschap in de heren derde klasse. Heren 2 was nagenoeg compleet met 9 spelers inclusief Wim als playing-coach.

De gastheren Jumping 5 hadden slechts 6 spelers tot hun beschikking. Even leek het erop dat JahnII met een 0-20 winst naar huis zouden gaan. De eigen scheidsrechters uit het eerste herenteam kwamen niet opdagen. Iedereen ging ermee akkoord dat Jaap en Ben gingen fluiten. Een sportieve geste die het mogelijk maakte dat er toch werd gespeeld. Er was ‘veel’ publiek mee naar Peize. MelaniePix.nl en Sabine, Sem en Tessa, Gerhard en Vera en Rianne.

Eerste periode
Wim startte met de basis vijf, JosW. en JosS., Bastiaan, Lennart en Michiel. Belangrijk was het om in deze partij weer een goede verdediging neer te leggen. Dat maakt het aanvallen zoveel gemakkelijker. In het begin was er aan twee kanten veel spanning in het veld. Daardoor was er veel balverlies en geen scores ondanks alle kansen. Het duurde meer dan 3 minuten voordat er iemand scoorde. Jos Weijnans opende de score voor JahnII. Hij maakte gelijk 2 jumpertjes en het werd 0-4 in de 5e minuut. Daarna kwam er iets meer ontspanning in het spel van de Heren. Jumping 5 wist gelijk te maken, 4-4. Daarna schoot Lennart zijn eerste driepunter raak: 4-7. Maar niet zijn laatste en de ban was gebroken. Even raakte JosW. nog in de war door de witte spelersbroek van Ben. Jos passte naar Ben, anders doet hij dat niet gauw, de deze liet de bal bewust over de lijn gaan? Verbazing. Ja, Ben stond daar als scheidsrechter. JosW. en Lennart schoten alle punten raak in dit kwart. Na 7-9 in de zevende minuut, maakten de Heren een eerste demarrage. De eerste periode sloot Jahn2 af met een 9-19 voorsprong. Dat was een mooi begin.

Tweede periode
Er werd door alle spelers hard verdedigd. En daar lag de winst voor Heren2. Vooral als het scorend minder ging, dan werd de bal weer terugveroverd in de verdediging. Ook ging het aanvallend beter lopen. Er werden meerdere ballen afgepakt rond de middenlijn. En voordat JumpingFive een score werd toegestaan zette Lennart met zijn 3e driepunter een 9-28 voorsprong op het scorebord. Toen kwam pas de eerste score van de gastheren. Een sterke fase van Thom volgde. Hij maakte een paar mooie moves en wist hieruit twee keer te scoren. Met nog opvolgende scores van JosW., Bastiaan en Michiel werd er gerust met een 13-38 voorsprong. We hadden de tegenstander in deze periode slechts 4 punten laten scoren.

Derde periode
In de rust werd in elk geval gewaarschuwd dat Jumping 5 een ploeg is die kan terugvechten. Dat hadden we in de vorige uitwedstrijd meegemaakt. Het begin van deze periode was in het voordeel van de gastheren. Ze verkleinden de achterstand iets en het werd 20-42. Dankzij twee driepunters op rij van Bastiaan en Lennart, werd de marge weer hersteld: 20-48. Door een slechte verdedigende fase van Heren 2 kon Jumping 5 de achterstand weer verkleinen naar 28-48. Gelukkig maakte Merlijn de laatste score in deze kwart en de voorspong werd: 28-50.

Vierde periode
Lennart startte deze periode met zijn vijfde driepunter. De gastheren mochten een keer scoren:30-53. Daarna was het controleren en de aanval beheerst gaan spelen. Vooral ringgericht blijven spelen en ook zorgen dat iedereen kon meedoen in de aanvallen. Vooral JosW. mocht zich weer uitleven in de eerstvolgende vier minuten. Samen met Bastiaan en Michiel zorgden zij voor een 30-59 stand in de vijfde minuut. Langzaam tekende zich een overwinning en daarmee een vervoegd kampioenschap af. Michiel scoorde nog meer in de zesde minuut: 34-61. Daarna viel de productie in het team stil. Gelukkig profiteerde JumpingFive er niet van. De laatste punten kwamen uit de handen van Bastiaan. Hij had een goede wedstrijd geleid als spelverdeler.
2:30 minuten voor het einde werd Jos Weijnans voor een applauswissel naar de kant gehaald. Hij werd vervangen door Thom Edens. De heren bleven geconcentreerd spelen tot het einde. Er was vrijdag geoefend op vrije worpen en dat had zich niet echt geloond. Er werden 7 uit 14 raak geschoten en dat is 50%.
Toen was de vreugde daar, winnen met 40-65 en het Kampioenschap binnen gehaald.

Er zijn nog twee wedstrijden te spelen. De voorsprong op nummer 2, Jumping Five is nu 6 punten. Het werd lekker bier drinken en hapjes eten in de kantine in Peize. Daar genoten we van enkele leuke dunks en driepunters van de wedstrijd van hun Heren1 tegen Arrows. Volgende week speelt Heren 2 thuis tegen Celeritas-Donar 5. De begintijd is 19:45 uur. Tevens zal dan in de eigen kantine van sporthal De Veenhorst het Kampioenschap nog eens uitgebreid worden gevierd.

Periodestanden: 9-19, 4-19, 15-12 en 12-15.