Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

28 mei Nationale Actiedag tegen TTIP en CETA

MilieudefensieSTADSKANAAL – Zaterdag 28 mei komen in het hele land mensen op de been om actie te voeren tegen de omstreden vrijhandelsverdragen TTIP en CETA. Ook in Stadskanaal. Milieudefensie Zuidoost Groningen zal rond een groot kruis, waarmee de dood van de democratie wordt uitgebeeld, flyers uitdelen aan winkelend publiek.

Verder is er een feestelijke begrafenisstoet in Amsterdam, wordt in de internationale rechtsstad Den Haag de eerste arbitragezaak van een multinational tegen de staat uitgebeeld, organiseren Wageningers een festival voor de lokale economie en kunnen bezorgde mensen in Terneuzen naar de TTIP-vrije zone op de markt.

Milieudefensie Zuidoost Groningen roept andere mensen op om zich bij de actie aan te sluiten. Particulieren, organisaties, politieke partijen. Iedereen die zich wil uiten tegen TTIP mag meedoen. “Meer als wie dan ook in ons land weten de Groningers wat de macht van multinationals kan veroorzaken en vernietigen in een samenleving. De gaswinning met al haar gevolgen is daar een schrijnend voorbeeld van. Met TTIP kan het Amerikaanse bedrijf EXXON Mobile, voor de helft eigenaar van de NAM, maar zo de Nederlandse Staat voor een “wazige” rechter slepen en gaswinning in grote hoeveelheden afdwingen”.

De Nationale Actiedag is een initiatief van Milieudefensie, en is een evenement van en voor iedereen. Lokaal ligt het initiatief in handen van onder andere milieu- en klimaatactivisten, studenten, vakbondsleden, ondernemers, kunstenaars en lokale politici.

Tweede Kamer buiten spel
CETA is het al uitonderhandelde vrijhandelsverdrag van de Europese Unie met Canada, waarover de Europese Commissie binnenkort een besluit neemt. CETA zet de deur open voor miljardenclaims van multinationals uit de Verenigde Staten tegen de Nederlandse staat. De Europese Commissie dreigt zo de Tweede Kamer buiten spel te zetten. TTIP is het beoogde vrijhandelsverdrag van de Europese Unie met de Verenigde Staten, waarover al sinds 2013 wordt onderhandeld.

Democratie in de uitverkoop
TTIP en CETA zetten de democratische beleidsvrijheid van gemeenten en de nationale overheid in de uitverkoop. De controversiële verdragen bieden multinationals de mogelijkheid om in een speciaal voor hen opgericht tribunaal de overheid aan te klagen als deze bijvoorbeeld besluit reclame voor ongezond voedsel voor kinderen te verbieden, zoals in Den Haag op theatrale wijze zal worden uitgebeeld.

Milieudefensie over TTIP en CETA
Met de leus ‘Een beter milieu eindigt bij TTIP’, voert Milieudefensie campagne tegen beide handelsverdragen en voor een eerlijke, duurzame economie. TTIP bedreigt de broodnodige/ hoognodige transitie naar een fossielvrije en duurzame samenleving en landbouw. Ook de vrijheid van democratische gekozen overheden om eigen beleid te maken komt in gevaar.

Stadskanaal
Waar: bij de bibliotheek op een grasveld bij de parkeerplaats, Continentenlaan 2.
Wie: kunstenaars, ondernemers, klimaatactivisten, lokale politici, vakbondsleden en bezorgde huisvaders en moeders.
Tijd: van 10.00-12.00 uur

Voor meer informatie over de acties kijkt u op> www. milieudefensie.nl

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.