Direct naar de inhoud.

Bomenkap langs N366 aanleiding tot protest

protest tegen bomenkap N366
protest tegen bomenkap N366 (F: Thea de Boer)

PEKELA – De Partij voor de Dieren, werkgroep Veenkoloniën, heeft afgelopen week samen met Milieudefensie Zuidoost Groningen en de Bomenridders actie gevoerd tegen de kap van bijna 1000 bomen langs de N366.

De provinciale weg tussen Veendam, Pekela en Stadskanaal wordt de komende jaren voor een deel verdubbeld en voor een ander deel verbreed. Dit om de veiligheid en de doorstroming te bevorderen, aldus de provincie. De Partij voor de Dieren ziet echter samen met de andere organisaties met lede ogen aan, hoe ook hier weer economie verkozen wordt boven ecologie. Asfalt boven natuur en bomen!

Ankie Voerman, coördinator van de PvdD Werkgroep Veenkoloniën: “Veiligheid is een zeer belangrijke zaak en moet zeker veel aandacht krijgen. Deze is echter niet te verkrijgen door het verhogen van de snelheid, zoals dat bij deze weg is gebeurd, maar juist door snelheidsvertragende maatregelen, verder moet gedacht worden aan vangrails en educatie aan met name jongeren”.

Voerman vindt dat er door de provincie nauwelijks rekening wordt gehouden met de ecologische waarde van deze bomen: “Een boom haalt in vijftig jaar ongeveer een ton Co2 uit de lucht. Wat de provincie nu doet is bomen kappen, meer asfalt en hogere snelheden toestaan. Dat betekent meer CO2 in de lucht. Hier verliest de ecologie en wordt klimaatverandering dus bevorderd! De beloofde compensatie is belangrijk, maar zet voorlopig wat CO2 uitstoot betreft geen zoden aan de dijk. ”

De actie werd kracht bij gezet met het plaatsen van een aantal rouwbanden om de bomen door de Partij voor de Dieren. Verder hebben de bomenridders met natuurlijke verf een aantal bomen voorzien van een blauw hart.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-