Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Nieuwe website maakt werk zoeken in Duitsland makkelijker

werken in duitslandSTADSKANAAL – Wie in Nederland niet in zijn of haar professie aan het werk komt, zou het eens bij de buren kunnen proberen. Daar is voldoende werkgelegenheid, maar een baan vinden in Duitsland werkt wel even anders dan in Nederland. Om werkzoekenden een handje te helpen hebben Provincie, gemeenten en UWV in Drenthe de website werkeninduitsland.nl ontwikkeld. Hier is alle informatie rond de arbeidsmarkt, solliciteren en het sociale stelsel in Duitsland op een rijtje gezet.

De website is een initiatief van de Provincie Drenthe, UWV en de gemeenten Borger-Odoorn, Coevorden, Emmen, Hardenberg en Eems Dollard Regio. Zij werken samen in het kader van het Actiedocument Grensoverschrijdende Arbeidsmarkt. Samen willen zij 400 werkzoekenden naar werk over de grens begeleiden. Een van de initiatiefnemers is Geert van der Wal van UWV. ‘Werken in een ander land zorgt voor een stukje onzekerheid. Het begint dus bij goede informatie. We constateerden dat die informatie er wel was, maar versnipperd. Die drempel willen we in ieder geval wegnemen.’

Nieuw: rekentool en vertaalservice

Naast het bundelen van informatie biedt www.werkeninduitsland.nl ook wat nieuws: een rekentool waarmee de werkzoekende een indicatie krijgt wat er qua salaris onder de streep overblijft. Want door het belasting- en sociaal stelsel zijn lonen in Nederland lastig te vergelijken met die in Duitsland. Hogeschool Stenden heeft een sjabloon ontwikkeld waarmee werkzoekenden eenvoudig een eigen ‘Bewerbungsmappe’ kunnen maken en deze tegen een kleine vergoeding kunnen laten vertalen. Daarnaast staan op de website ervaringsverhalen en informatie / links naar onder meer taal, solliciteren, vacaturewebsites, grensinfopunten en diploma-erkenning.

Bemiddelen naar werk

Het vinden van een baan in Duitsland kan soms maatwerk zijn. Met enige regelmaat worden er activiteiten georganiseerd, zoals informatiebijeenkomsten of banenmarkten, waar werkzoekenden meteen met Duitse werkgevers worden gematched. Ook bestaat de mogelijkheid dat werkzoekenden hun gegevens achterlaten en actief benaderd worden voor een baan als de werkgever een baan meldt. Alle activiteiten zijn op www.werkeninduitsland.nl terug te vinden.

Werkgelegenheid in Duitsland

In het Duitse Niedersachsen waren in april 2016 62.000 vacatures, 15% meer dan het jaar daarvoor. Voor elke vacature zijn slechts 7 werkzoekenden beschikbaar. Dat betekent een krapte op de arbeidsmarkt. Met andere woorden: in Duitsland hebben werkgevers moeite met het vervullen van vacatures. Hoe anders is dat vlak over de grens in Nederland. Drenthe telde eind april 2016 1.000 vacatures. Dat betekent dat voor elke vacature 30 werkzoekenden beschikbaar zijn.

werkeninduitsland.nl

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.