Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Bodemexcursie maakt geschiedenis tastbaar

Milieugedeputeerde Nienke Homan geeft het startsein

Milieugedeputeerde Nienke Homan geeft het startsein

SMEERLING – Milieugedeputeerde Nienke Homan (GroenLinks) zette afgelopen weekend enthousiast de eerste spade in de grond bij Gasterij Natuurlijk Smeerling. Daarmee gaf ze het officiële startschot voor de bodemexcursie door het gebied die ruim twintig deelnemers trok. Homan benadrukte het belang van een gezonde bodem voor de biodiversiteit en de voedselvoorziening. Daaraan kan iedereen zelf zijn steentje bijdragen, hield zij de deelnemers voor. Bijvoorbeeld door niet de hele tuin te betegelen, maar hier en daar de bodem ook te laten ademen.

De bodemexcursie werd georganiseerd door Landschapsbeheer Groningen en Trunk & Branches. Het is de eerste uit een serie excursies waarmee de organisaties Groningers bewuster willen maken van de betekenis en de rijkdom van de bodem. Dat doen ze door te vertellen hoe de bodem in belangrijke mate bepaalde wat mensen in het verleden in het gebied hebben gedaan en verbouwd, maar vooral door deelnemers de bodem te laten ervaren. Op diverse punten namen zij bodemmonsters. Ze onderwierpen de grond aan een nauwkeurig onderzoek waarbij ze bijna alle zintuigen inzetten. “We hebben de kleur bekeken en de structuur gevoeld met onze handen. Ook hebben we de grond geroken. Bosgrond ruikt heerlijk”, vertelt Sietske de Jong van Trunk & Branches.

Sporen van de ijstijd
De deelnemers waren erg enthousiast over de excursie. “De bodem is heel bepalend voor het landschap, maar het is tegelijk een heel onbekend terrein. Deelnemers vonden het interessant om nu eens te zien wat normaal gesproken letterlijk onder de grond blijft. Ze stelden veel vragen en waren echt verrast over wat we allemaal tegenkwamen in de bodem.” Dat waren in dit geval onder meer sporen van verschillende ijstijden. De excursie eindigde in het voormalige veengebied dat lange tijd boerenland is geweest, maar nu is teruggegeven aan de natuur. “Hier is de veenlaag weggehaald, zodat de dekzanden uit de ijstijd weer aan de oppervlakte liggen. De natuur kan hier weer vanaf het begin gaan groeien en bloeien”, aldus De Jong. “Het is mooi om te zien hoe vruchtbaar de grond is als je de natuur haar gang laat gaan.”

Aandacht voor de bodem
Naast excursies organiseren Landschapsbeheer Groningen en Trunk & Branches ook een aantal workshops ‘Voedsel voor een gezonde bodem’, waarin deelnemers leren composteren en zo een bijdrage kunnen leveren aan het gezond houden van de bodem. De excursies en workshops worden mogelijk gemaakt door de provincie Groningen. Data en locaties van de volgende excursies en workshops worden bekend gemaakt op de website van Landschapsbeheer Groningen (www.landschapsbeheergroningen.nl).

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.