Direct naar de inhoud.

Archeologie uit gemeente Stadskanaal in Rijksmuseum van Oudheden in Leiden

  • door:
  • op:

Lanspunt van Smeerling (f: Groninger Museum)
Lanspunt van Smeerling (f: Groninger Museum)
STADSKANAAL – Een bijzondere archeologische vondst uit de gemeente Stadskanaal is vanaf 14 juni 2016 te zien in het Rijksmuseum van Oudheden. Het gaat om de lanspunt van Smeerling, die in 2008 werd gevonden in een oude bedding van de Ruiten Aa.

De lanspunt is nu te zien in een tien meter lange ladekast, ‘Archeologie uit je achtertuin’ gedoopt, te midden van archeologische vondsten uit in totaal 120 gemeenten. De kast zal in de loop der tijd aangevuld worden, tot er van elk van de 390 Nederlandse gemeentes, inclusief Bonaire, Saba en Sint Eustatius, een vondst te vinden is. De voorwerpen zijn ook online te vinden via www.archeologieuitjeachtertuin.nl

In 2008 vond een amateurarcheoloog met een metaaldetector nabij de Lage Brug onder Smeerling (gemeente Stadskanaal) een lanspunt uit de Late Bronstijd in een oude bedding van de Ruiten Aa. Houtresten in de schacht werden niet aangetroffen en de lanspunt lijkt in een perfecte conditie aan de grond te zijn toevertrouwd. Waarschijnlijk is de lanspunt geofferd om de gunst te verwerven van goden, geesten of heiligen. Door stijging van de zeespiegel en daarmee samenhangend ook het grondwater, was in de loop van de Bronstijd een steeds groter deel van de provincie met veen bedekt waardoor een steeds kleiner deel bewoonbaar was. Het gevolg hiervan is, dat bronzen voorwerpen uit deze periode (1800-500 v. Chr.) niet vaak gevonden zijn in de provincie. Deze lanspunt wordt bewaard in het depot van het Groninger Museum. Door bemiddeling van het Streekhistorisch Centrum vertegenwoordigt deze vondst nu de gemeente Stadskanaal in Leiden.
Onder de 120 deelnemende gemeenten die hun mooiste of meest bijzondere objecten uitkozen zijn verder bijvoorbeeld Rotterdam, Maastricht, Alkmaar, Groningen, Utrecht en Lelystad.

Ladenkast
De herkomst uit gemeenten is wat de vondsten in de kast bindt. Tezamen vertegenwoordigen ze de enorme rijkdom en verscheidenheid van het Nederlands nationaal archeologisch erfgoed. Open je een laatje, dan sta je oog in oog met een voorwerp uit onze bodem, dat een bijzonder verhaal uit de geschiedenis van die stad of dat dorp illustreert.

Samenwerking
‘Archeologie uit je achtertuin’ kwam tot stand op initiatief van het Rijksmuseum van Oudheden en archeologisch bedrijf ADC ArcheoProjecten, en in samenwerking met de Nederlandse gemeenten, regio-archeologen, provinciale en gemeentelijke depots, musea, archieven en andere instellingen. Het project is gefinancierd door het BNG Cultuurfonds, de deelnemende gemeenten en uit de jaarlijkse bijdrage van de BankGiro Loterij aan het museum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-