Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Grasbaancoureur Mark Stiekema hangt na 25 jaar zijn helm aan de wilgen

Mark Stiekema in actie

Mark Stiekema in actie

STADSKANAAL – Na 25 jaar zet Stiekema vanwege aanhoudend blessureleed per direct een punt achter zijn baansportcarrière. Een zware beslissing voor de coureur uit Stadskanaal.

De bijna 30-jarige Stiekema liep vorig jaar een blessure op aan zijn hand. Een scaphoid fractuur zorgde ervoor dat hij noodgedwongen een groot deel van het seizoen niet op de motor zat. Stiekema heeft hard gewerkt aan zijn herstel. Het harde werken werd beloond, Stiekema kon weer racen als “vanouds”; pijnvrij en zonder beperkingen.

Door een valpartij tijdens de Pinksterraces op notabene de thuisbaan in Stadskanaal kwam Stiekema wederom met zijn hand in het gips. Persisterende klachten, met opnieuw langdurig herstel, dwingen hem ertoe zijn carrière te beëindigen.

“Natuurlijk wist ik het zelf ook wel, ergens in mijn achterhoofd, weggestopt, maar toch….., het komt hard aan als er tegen je gezegd wordt dat het om omwille van je eigen gezondheid én toekomst beter is een punt te zetten achter 25 jaar actieve motorsport”, begint Stiekema.

“En dan komt het moment waarop je een besluit moet nemen, de knoop moet doorhakken. Je kunt dit wel steeds voor je uit blijven schuiven, maar daar heeft niemand iets aan. Echt allerlei scenario’s hebben door mijn hoofd gespookt. Maar uiteindelijk land je met beide benen op de grond”, vervolgt Stiekema.

Het besluit om te stoppen met racen valt Stiekema zwaar. “Ik sta achter mijn besluit, maar het doet pijn. Echter, ik moet ook verder kijken, ik ben nu met de neus op de feiten gedrukt, mijn hand is een “zwakke plek” en zal dit hoe dan ook blijven. Het risico dat de blessure nogmaals optreedt is groot, te groot en dit kan ik mij tegenover mijn jonge gezin, maar ook werkgever niet permitteren. Niet alleen heb ik voor mijn werk als autotechnicus beide handen nodig, ook wil ik graag een vader voor mijn dochtertjes zijn die alles met beide handen kan aangrijpen”, zegt Stiekema.

Terugkijkend op zijn carrière stond Stiekema bij vele wedstrijden in binnen- en buitenland op het podium en behaalde hij verschillende hoogtepunten. Zo behaalde hij als eerste Groninger de Nederlandse titel bij de ONK Specials Senioren, veroverde hij samen met het Nederlandse team de wereldtitel en behaalde hij een vierde en vijfde plaats in het Europees Kampioenschap.

Stiekema besluit: “Ik kan alleen maar trots zijn dat ik zoveel jaren actief mocht zijn in de baansport. Ik heb er enorm veel plezier aan beleefd, het was een voorrecht. Ik draag een ieder die mij de afgelopen 25 jaar op welke wijze dan ook heeft ondersteund een meer dan warm hart toe”.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.